/ iStock/Getty Images
Вицеканцлерът на Германия отново повтори призива към жителите на страната да пестят енергия, след като руският „Газпром“ обяви значителни съкращения на доставките на природен газ през ключов газопровод, предава американският телевизионен канал ABC News.

Руският енергиен гигант обяви във вторник, че съкращава газовите потоци през подводния газопровод „Северен поток 1“ към Германия с 40%, след което ден по-късно обяви допълнително съкращаване, което прави общото намаление около 60%.

И в двата случая се цитира технически проблем, като се казва, че канадските санкции заради войната в Украйна са попречили на германския партньор Siemens Energy да достави оборудване, което е било изпратено за основен ремонт. Германското правителство отхвърли тези аргументи, като каза, че поддръжката не е трябвало да бъде проблем до есента, а решението на Русия е политически гамбит за сеене на несигурност и повишаване на цените.

Руският президент Владимир Путин „прави това, от което трябваше да се страхуваме от самото начало: той намалява обема на газа не наведнъж, а стъпка по стъпка“, обясни германският вицеканцлер Роберт Хабек във видео, публикувано от неговото министерство в „Туитър“ в сряда. Той посочи по-ранни руски действия за намаляване на доставките за България, Дания и др.

Намаляването на газовите потоци идва в момент, когато Германия и останалата част от Европа се опитват да намалят зависимостта си от руския внос на енергия. Германия, която има най-голямата икономика в Европа, получава около 35% от своя газ за енергетиката и производство на електроенергия от Русия.

Хабек, който е и министър на икономиката, вече стартира кампания за пестене на енергия миналата седмица. След съобщенията на „Газпром“ той повтори съобщението във видеото от сряда вечер.

„В Европа идва газ – нямаме проблем с доставките, но обемите газ трябва да бъдат закупени на пазара и той ще поскъпне“, оплака се Хабек. По думите му, германското правителство е подготвено и вече е прието законодателство, изискващо газохранилищата да бъдат запълнени.

Той похвали желанието на германците и бизнеса да пестят енергия и да съхраняват газ.

„Сега е моментът за това“, каза той. „Всеки киловатчас помага в тази ситуация. Това е ситуация, която е сериозна, но не и ситуация, която застрашава сигурността на доставките за Германия“.