Храбра баба издържа на играта на нерви с огромна мечка в Сибир
Храбра баба издържа на играта на нерви с огромна мечка в Сибир / IStock
Осемдесет и четири годишната сибирячка Анна Дячковская от селцето Асима в планинския регион на Якутия спаси живота си, като силно изръмжа на дебнеща я мечка, съобщава сайтът Лента.

В началото на септември тя отишла в гората да си набере любимите й червени боровинки. Анна така се увлякла в беритбата, че не забелязала как до нея се приближила огромна мечка.

Храбрата бабка, която в младостта си се изявявала като страстен ловец, си дала сметка, че не може да избяга от звяра. Когато мечката й изръмжала заплашително, Анна и отговорила със същия, но много по-силен гърлен звук. В отчаянието си тя извадила от джоба си кибрит и вестник. Тя запалила хартията и започнала да я размахва пред носа на мецаната.

Животното издало гърлен звук, жената го повторила възможно най-достоверно. След тази проява на смелост мечката започнала бавно да отстъпва, а след това съвсем изчезнала в гората.

Експерти припомнят, че мечките рядко нападат човек, който не се бои от тях. Явно бабичката доста силно е изкрещяла, за да изплаши звяра. Според руските ловджийски поверия, ако жена заголи гръд пред мечката, тя няма да й посегне. При среща с подобен звяр в никакъв случай не трябва да се бяга.

Най-добре е да се размаха огън, да се вдига шум, да се крещи или в краен случай човек да се престори на мъртъв, пише сайтът. Последното, обаче, е по-лесно да се каже, отколкото да се изпълни, особено при представата как мечката души „умрелия“ и го преобръща.