28 души са убити от наркокартели в Мексико само за ден
28 души са убити от наркокартели в Мексико само за ден / снимка: Reuters, архив

Само за ден в Мексико бяха убити 28 души, включително роднини на кмет и полицейски началник, съобщават местните власти..

В северния щат Чиуауа, който граничи със САЩ, са убити 16 души. Сред жертвите са шестима роднини на кмета на град Балиес, които наркотрафикантите са измъчвали и накрая са разстреляли в покрайнините на града.

В югозападния щат Морелос бандитите са убили началника на полицията в град Амакусак и телохранителя му. Шефът на полицията бе назначен на поста само преди четири дни.

В трети случай неизвестни въоръжени бандити са влезли в бар в град Тореон и са убили двама души. По-рано тази година в същия град бяха убити други трима жители.

През декември Фелипе Калдерон сдаде президентския пост, след като изтече 6-годишният му мандат. Когато встъпи в длъжност, той обяви война на наркомафията. Досега тя костваше живота на над 45 000 души. Мексиканските експерти отбелязват, че смяната на властта в страната не е довела до намаляване на напрежението в регионите, в които действа наркомафията.

Новият президент Енрике Пеня Нието обеща да смени тактиката на борбата срещу престъпността и да намали показателите й.