/ iStock/Getty Images
Румънците губят четири години от живота си заради замърсяването, което отнема живота на 25 000 души в страната годишно, пише в. "Адевърул", позовавайки се на материал на телевизия Диджи24.

Румънците, които живеят в силно замърсени градски зони, какъвто е случаят със столицата, губят средно четири години от очакваната продължителност на живота си, сочат проучвания на европейско ниво.

Според началника на Службата за защита на околната среда Октавиан Берчану 25 000 души годишно стават преки жертви на масовото замърсяване в Румъния.

Наши ученици изобретиха фотоволтаична пейка за почистване на въздуха (СНИМКА)

Не е новост това, че в редица зони на страната хората дишат отровен въздух, а пожарите в последните дни също увеличават нивото на замърсяване.

Същевременно нерегламентираните сметища и нелегалното горене на отпадъци допринасят за класирането на Румъния на една от челните позиции сред европейските страни с най-силно замърсен въздух, отбелязва телевизията.

Ръководителят на Службата за защита на околната среда Октавиан Берчану обръща внимание на големия брой хора, които умират годишно в Румъния в резултат на замърсяването. По думите му до 25 000 румънци всяка година стават преки жертви на замърсяването.

Kак замърсяването на въздуха може да причини загуба на обоняние

"Ако направим сравнение с COVID-19, замърсяването е горе-долу там, ако не и малко по-нагоре" по отношение на броя на смъртните случаи, посочи Берчану.

В друг свой материал по същата тема телевизия Диджи24 отбелязва, че според доклад на Европейската комисия атмосферното замърсяване представлява най-големият риск, свързан с околната среда, за здравето на хората в Европейския съюз. Всяка година в ЕС този вид замърсяване причинява преждевременната смърт на около 400 000 души, се констатира в доклада.

"Замърсяването е тих убиец - всеки ден натрупваме нови и нови вредни частици", коментира Раду Цинку, лекар в отделението по токсикология на болницата Флоряска в Букурещ.

13 станции у нас отчетоха опасно мръсен въздух

Той отбелязва, че замърсяването увеличава риска от рак и бронхиално-белодробни, но също така увеличава случаите на алергии сред децата.

"Много от субстанциите, които вдишваме, отиват в кръвта и имат токсичен ефект върху целия организъм", посочва лекарят.

Той изтъква, че замърсеният с въглероден оксид въздух засяга и способността за учене и запаметяване.

"Децата от от замърсените зони имат затруднения при ученето и по-нисък коефициент на интелигентност, отколкото тези в незамърсените зони", обясни Раду Цинку.
БТА