24 души загинаха при експлозии в началото на изборния ден в Ирак
24 души загинаха при експлозии в началото на изборния ден в Ирак / снимки: Reuters

Минометна стрелба и експлозии край пунктове за гласуване белязаха началото на днешните парламентарни избори в Ирак, предаде Ройтерс, като се позова на полицията. Загинали са 24 души, а 60 са ранени.  

Военизирани сунитски групировки се заканиха да попречат на парламентарните избори, отправяйки още едно предизвикателство към усилията страната да бъде стабилизирана преди изтеглянето на американските войски.

В Багдад и други, предимно сунитски градове, избухнаха бомби. При взрив в жилищна сграда в Багдад са загинали 12 души, съобщи източник от министерството на вътрешните работи. Още четирима души са станали жертва на експлозия в друг жилищен блок в иракската столица.

Премиерът Нури ал Малики заяви, излизайки от избирателната секция, в която гласува, че целта на нападенията е да се попречи на иракчаните да се включат в изборите. Той обаче изрази увереност, че насилието няма да повлияе на решенията им. Въпреки всичко хората отиват да гласуват, каза той.

Днешният вот е много важен за бъдещето на Ирак, който се опитва да сложи край на насилието между отделните религиозни фракции и да създаде условия за стабилност и икономически растеж преди изтеглянето на американските войски, което трябва да стане до края на 2011 г.

Близо 19,8 милиона избиратели от 18 провинции се очаква да подадат гласа си във вторите парламентарни избори след свалянето от власт на Саддам Хюсеин с водената от САЩ инвазия през 2003 г. Над 6200 кандидати, сред които 1800 жени, разпределени в шест големи коалиции и много племенни и малцинствени групи се съревновават за 325 места, 82 от които за жени, в Съвета на представителите, парламента на Ирак.

Доминиращото настроение сред електората след пет години на коалиционно правителство, водено от премиера Нури ал Малики, който успя да предотврати гражданска война в Ирак, е, че страната трябва да преодолее проклятието на тесногръдите междурелигиозни вражди.

Основното положение в новия избирателен закон позволява на гласоподавателя да отбележи на бюлетината предпочитания кандидат, а не просто партията, както бе в парламентарните избори през 2005 г. Недостатъкът на системата от 2005 г. бе, че
макар партийните листи да помогнаха за политическо съгласуване в трудните времена, те задълбочиха религиозните разделения, които прераснаха в открит конфликт на следващата година.

Продължаващото насилие и значителния спад в участието в електоралния процес - очаква се активността да е 64 процента в сравнение с близо 80 процента през 2005 г. - показват, че краят на междурелигиозните вражди едва ли е гарантиран.

С толкова много съревноваващи се коалиции и религиозни групи е напълно неясно кой, и дали някой, има преднина. Известните с недостоверността си социологически проучвания в Ирак показват, че премиерът Нури ал Малики все още е популярен повече от всеки друг и че бъдещото правителство ще включва неговата неофициално шиитска коалиция Върховенство на закона, както и сунитска коалиция и кюрдски блок. Самият Малики изрази увереност преди няколко дни, че ще победи с голяма преднина пред съперниците си.

Основното, което занимава избирателите е, че следващото иракско правителство ще трябва да проработи, тъй като американските войски ще започнат тази година да се изтеглят от Ирак. "Всички изборни програми си приличат", каза Хинд Ахмед, 34-годишна жена инженер от Багдад. "Но ние трябва да изберем квалифицирани кандидати, които излизат с реални предложения, а не с вятърничави измислици", каза тя, цитирана от БТА.

Тези избори са решаващи, тъй като идват в навечерието на изтеглянето на американските войски, каза Жост Хилтерман, изследовател от Международната кризисна група, базирана в Брюксел. "Ако се появят проблеми като измами, насилие при удостоверяване на изборните резултати и формиране на правителството, графикът на американското изтегляне може да бъде засегнат", смята той. Изборите ще бъдат следени от близо 600 чужди и около 300 000 местни наблюдатели.

24 души загинаха при експлозии в началото на изборния ден в Ирак
netinfo

Шестте основни коалиции, които са издигнали кандидатури в парламентарните избори, са:

1. Върховенство на закона - Водена от премиера Нури ал Малики, тази коалиция цели да припомни с името си, че Малики е успял да предотврати гражданска война в Ирак. Тя е формирана , след като партията на Малики Дауа се отцепи от предимно шиитския Обединен иракски съюз (ОИС). Сега тя се състои от Дауа, Национален фронт за спасение на Анбар и други, по-малки групи.

2. Иракски национален съюз - това е Обединения иракски съюз, който сега обединява движението на ислямския духовник от Басра Муктада Садр и Висшия ислямки иракски съвет (ВИИС), една от най-големите шиитски групи. Той включва също бившия премиер и някогашен изгнаник Ахмад Чалаби.

3. Съюз на Кюрдистан - иракските кюрди са били балансиращ фактор в съперничеството между шиити и сунити и са дърпали конците при предишни избори. Съюзът включва двете главни кюрдски групи - Демократичната партия на Кюрдистан и Патриотичен съюз на Кюрдистан.

4. Иракия - Иракското национално движение или Иракия твърди, че е междурелигиозна партия и включва изтъкнати сунити като вицепрезидента Тарик ал Хашими и бившия премиер шиит Ияд Алауи. Въпреки това високопоставени членове не бяха допуснати да
се кандидатират в изборите с мотива, че са бивши баасисти.

5. Единство на Ирак - смятана за възможен партньор на Върховенство на закона на Малики, тази коалиция включва лидер на сунитските милиции от провинция Анбар.

6. Иракски фронт за съгласие /Тауафук/ - това бе главният представител на сунитската общност, но е отслабен предимно от отцепването на Иракия на Тарик ал Хашими.

24 души загинаха при експлозии в началото на изборния ден в Ирак
netinfo