„Ако нямаме цел, нямаме мечта и няма да стигнем доникъде. Нашите мечти ни защитават. Те ни мотивират всеки ден и ни карат да вярваме, че нещата ще се наредят по-добре“, казва 23-годишната Туани. Тя е балерина, основала танцово студио за млади момичета в центъра на една от най-опасните фавели в Рио де Жанейро, пише каналът на "National Geographic" във vbox7.

Моро до Адуеше е сред най-опасните общности в Рио де Жанейро. Там е все едно война. Бандите воюват с полицията и помежду си.

„На 18 реших да спра да танцувам. Казах си, че е време да порасна и да стана сериозна. Но продължих да се упражнявам. После момичетата дойдоха да гледат как репетирам. И започнах да ги уча. Не осъзнавах, че това е социален проект, докато хората не започнаха да ми го казват. За мен това е нещо, което се случи от само себе си“, разказва 23-годишна балерина.

Проектът помага на много момичета, чийто семейства са разбити от трафика на дрога. Те получават място, където могат да се изразяват и да се чувстват добре, докато танцуват. То се превръща в тяхно убежище и те забравят ужасната реалност, в която живеят.

В началото момичетата са само 7. След две години са вече 50 и вече имат различна нагласа, мислят различно и имат желание да се развиват.

Програмата продължава да се развива.

На корта, където танцуват, стрелят постоянно и няма къде да се скрият. Затова голямата им мечта е да имат танцово студио. Те успяват да я осъществят.

„Изграждането му беше магическо. Болезнено, трудно, но магическо. Събрах момичетата и майките им и решихме да създадем ударен отряд. Така можехме да купим материали и да изградим школата. Казвам магично, защото повечето хора смятаха, че не е възможно жени да си изцапат ръцете, да пренасят материали, за да построят собствено безопасно пространство“, казва Туани.

На всяка тухла са написани имената на момичетата, а от вътрешната страна са мечтите им. Затова те казват, че могат сами да построят мечтите си и да постигнат целите си. Те са материализирани в тази сбъдната мечта.

„Не могат да ни потискат и да казват, че чернокожите жени могат толкова и хората от общността могат толкова. Не, можем да стигнем докъдето искаме. И гласът ни е оръжие на промяната. Този проект винаги ни е учил на това“.

23-годишната Туани иска светът да разбере за тези момичета. Школите и компаниите да научат за тях. За да не останат само с часовете по балет, а да имат и професионална реализация на мечтите си. Да вярват в невъзможното.

Туани е повлияла на над 550 момичета и семействата им чрез своята балетна школа. Тя винаги гледа напред и добавя образователни програми, които ще предлагат на бъдещите поколения нови възможности да излязат от омагьосания кръг на бедността.

Тя посвещава промяната си на момичетата по света, които са способни, талантливи, интелигентни и силни.