"Хората не са статистика. Те са хора". Казва го 19-годишната Ариана, която преживява едно от най-тежките природни бедствия в историята на Пуерто Рико - ураганът „Мария“. Той оставя приятелите ѝ, близките и съседите без достъп до чиста вода.

След като вижда как тази криза се отразява на живота на хората, Ариана създава решения. Това е нейната промяна, пише каналът "National Geographic" във vbox7.

Според младото момиче хората смятат, че красивото Пуерто Рико е място за ваканция. Но не се сещат, че в страната живеят повече от 3 млн. души, чието ежедневие е постоянна борба. Близо половината население на Пуерто Рико живее в бедност.

„Докато растях все се тревожехме кога ще можем да отидем до супермаркета, защото нямахме храна в хладилника. Или кога ще получим пари. Ураганът „Мария“ ни удари и стана по-лошо“, казва 19-годишната студентка.

Ураганът "Мария" връхлита Пуерто Рико на 20 септември 2017 г. Той е най-силният, удрял Пуерто Рико за последните 80 години. След него и без това бедното население е в криза. Един милион души остават без достъп до чиста вода. Властите би трябвало да осигурят чиста вода за населението. Но политиката, бюрокрацията и корупцията правят този процес много по-бавен. Водоизточниците са токсични и опасни за здравето. Много хора обаче нямат избор и са принудени да вземат вода от тези източници, за да оцелеят.

„Знаех, че има начин да се преборим с кризата. Но в латиноамериканската култура на жените често се каза да мълчат, да не казват нищо, да не изразяват мнение. „Ако си държиш устата затворена, ще си по-хубава“. Това е поговорка, която чувах много често, когато бях малка. Но в колежа срещнах съмишленици, които имаха за цел да осигурят чиста вода на хората и да подобрят живота им. Тогава си казах: Щом те могат, тогава и аз мога“.

Студентите започват да проектират нещо, което да осигури чиста вода. Често им казват, че няма да се получи и че мечтите им са твърде големи. От 2017 г. насам много от тези хора са свикнали с факта, че системата няма да се поправи в скоро време. Това са много години безнадежност и то за нещо, което е толкова важно.

Но това още повече ги мотивира.

Ариана и екипът ѝ създават две филтриращи устройства. Едното почиства вода в домовете на хората, а другото почиства и защитава биоразнообразието в реките, потоците и водните пътища в Пуерто Рико.

През 2021 г. повече от 150 000 пуерториканци все още нямат достъп до чиста вода.

Ариана
National Geographic

„Само на 19 съм и имам да уча много. Радвам се, че се заех с този проект и разбрах, че можем да променим света“, казва тя.

От 2017 година Ариана и екипът ѝ са осигурили безплатен достъп до чиста вода на повече от 12 500 души и са филтрирали над 150 милиона литра вода от водоизточници в Пуерто Рико.

Промяната на Ариана е посветена на двата милиарда души по света без достъп до чиста вода.