17 европейски страни улесняват издаването на визи за сърбите
17 европейски страни улесняват издаването на визи за сърбите / cнимкa: БГНЕС

17 европейски страни се споразумяха да улеснят издаването на безплатни визи за гражданите на Сърбия с цел да подкрепят проевропейската ориентация на страната.

Това предаде АФП, като се позовава на съвместно комюнике, огласено от френското външно министерство няколко дни преди изборите в Сърбия.

Решението е в отговор на призива, отправен на 18 април от Европейската комисия и словенското председателство на ЕС. Освен подкрепата, която оказваме на Сърбия, за да й помогнем да се доближи до Европейския съюз, решихме да проявим гъвкавост, за каквато настоява ЕК по отношение на Сърбия, и да издаваме безплатни визи на всички частни лица, за които има такава възможност в съответствие с решенията от Шенген, се посочва в текста.

Решението е подкрепено от 16 страни от Евросъюза – Франция, Словакия, Германия, Австрия, Дания, Кипър, Испания, Естония, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Люксембург, Словения, Швеция, Чехия и Норвегия.

На 11 май в Сърбия ще се проведат парламентарни избори, на които се гледа като на своеобразен референдум за или против интегрирането с ЕС. Ще се борят два лагера – проевропейците начело с президента Борис Тадич и евроскептично и русофилски настроените националисти.