/ ThinkStock/Getty Images
Светът днес е по-добре въоръжен срещу евентуална пандемия, подобна на тази от испански грип, която причини смъртта на 50 милиона души през 1918 г., но е изправен пред други предизвикателства, като климатичните промени и стареенето на населението, предава Франс прес.
 
Ново изследване се опитва да извлече поуки от ужасната пандемия, засегнала навремето една трета от населението на света. "Пандемия с подобни мащаби днес би отнела живота на 147 милиона души", уверяват авторите на изследването.

ученици грип
netinfo

За един век учените постигнаха голям напредък, що се отнася до познанията за вирусите, като от 1918 г. бяха регистрирани три значими пандемии - през 1957 г., 1968 г. и 2009 г. Щом бъде открит щам, веднага е анализиран, за да се пристъпи към стратегия за ваксиниране. "Но тази борба е свързана с непрестанни наблюдения в целия свят, като се има предвид, че климатичните промени ще засегнат резервоарите на вируси и схемите за миграция на птици, разпространявайки болестта до нови райони и сред други видове птици", отбеляза Каролийн ван де Санд от университета в Мелбърн.
 
През 1918 г. пандемията от испански грип засегнала преди всичко млади хора. Учените смятат, че навремето възрастните хора имали контакт с други вируси и това засилило имунитета им. Днес стареенето на глобалното население е свързано с ново предизвикателство - известно е, че сезонните грипни епидемии предизвикват повече смъртни случаи сред възрастните хора. Затлъстяването и диабетът също биха могли да изиграят роля за смъртността при грипна пандемия.

маска зараза
ThinkStock/Getty Images

Резултатите от изследването са публикувани във Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.
БТА