Топалов в дуел „на сляпо” преди старта на М-Тел Мастърс
Топалов в дуел „на сляпо” преди старта на М-Тел Мастърс / netinfo
19-ият световен шампион по шахмат Веселин Топалов ще играе с вързани очи срещу 23-годишен математик от САЩ ден преди старта на супертурнира М-Тел Мастърс в София.

Демонстративният мач ще е на 6 май във Военния клуб. Съдията ще пусне часовниците в 19 часа. Двамата ще имат по половин час за игра. За разлика от съперника си, българският гросмайстор няма да може да вижда дъската.

Срещу Топалов ще седне Джейсън Джуит от щата Айова. Миналата година той победи в играта „Познай ходовете на Топалов” (Play like Topalov), която се проведе по време на М-Тел Мастърс 2007.

В интернет сайта на състезанието www.mtelmasters.com феновете на шаха трябваше да отгатват ходовете на българския гросмайстор в десетте му партии от турнира. Джуит позна общо 250 хода на Топалов. Играта предизвика огромен интерес сред любителите на древната игра. В нея се включиха общо над 2500 души от цял свят.

Джейсън Джуит се е научил да мести фигурите по дъската на 5 години, но първото му участие в турнир е едва на 17-годишна възраст. След това става един от най-добрите в своята възрастова група. В момента следи отблизо събитията в шаха и е сред 15-те най-добри играчи в щата си Айова. Завършил е математика в щатския университет и се подготвя за докторска степен по математика.

„М-Тел Мастърс е един от най-великите шахматни турнири на съвремието и на него се играят страхотни партии, които са удоволствие за всички нас, феновете на шаха” - споделя Джуит - „Много съм горд, че спечелих играта „Познай ходовете на Топалов” и с нетърпение очаквам момента, в който ще се запозная с него и ще играем шах.”