Станка във въздуха като шампион, Щерев щипе
Станка във въздуха като шампион, Щерев щипе / netinfo

Сребърната ни медалистка от Олимпиадата в Пекин Станка Златева бе посрещната като шампионка на аерогара София от роднини, приятели и колеги. Четири плаката бяха опънати специално за нея – „Станка Златева – гордост за България”, „Поздравления, шампионке”, Станка Златева – 2 пъти световен, 3 пъти европейски шампион по свободна борба” и „Добре дошли, олимпийци”.

 

Станка бе зарадвана с десетки огромни букети, позира с медала, приветства посрещачите си и като за финал бе вдигната във въздуха като голям шампион!

 

Атракцията на посрещането бе и внукът на треньора с най-много медалисти от Пекни Симеон Щерев. 3-месечният Симеон Щерев кротко почака на час завръщането на дядо си.

 

В тази група от Пекин през Москва се прибраха още Йордан Йовчев и част от атлетите ни.

 

Златева извади медала си и го показа на присъстващите, след като го криеше в джоба си. „Малко трябва да го боядисам!” пошегува се тя. Ето още какво каза спортист №1 на България за 2007 година: „Нямах търпение да кацна в България и да се махна вече от там! След като си свършил първенството, а не можеш да се прибереш е гадно. Аз се радвах повече на другите, че вземат медали, а не на моя.  Ходих на лека атлетика Доволна съм от този медал, трябва да благодарим на много хора. Дано с повече такива спонсори да има повече развитие и ние да ги убиваме! Няма как да стигнем китайците. Много са дръпнали. Но все пак българите се записват някъде при успехите. За втори път получавам наградата за най-добър борец на година, и не знам какво да кажа. Снощи на вечерята ни в селото си казахме, че живата продължава! Една грешка, но това е … не се случва само на мен. Не съм безгрешна, стягам се и продължавам напред. За един миг си пропилях шанса да стана първа. Осъзнах го. Всичко бих променила, ако можех пак да се сборя на финала. Щях да я убия тази китайка, ама беше свършило. Ако я пускат на първенства, все някъде ще я хвана! Ще си проличи дали наистина ме е надвили или аз съм се провалила. Надявам се да я хвана. Този медал ще го държа при другите. Симеон Щерев ни се кара и на двамата – на мен и на Руди поравно”.

 

„Изпуснахме два медала в класическата борба, но е нормално да имаме три медала. С отличия от Гергов и Назарян, щяхме да имаме шест отличия. Сила сме, а Корея и Иран останаха без медал. Няма как да не бъдем доволни, след като в Атина взехме само един. Пожелавам си да се запази същото ядро, защото те са млади хора, да включим и нови и за Лондон да бъдем още по-силни. Дано след 4 години Станка и другите се преборят за олимпийските титли” сподели щастливият треньор Симеон Щерев. Специалистът разкри и подробности относно леките шамарчета по време на схватките към състезателите си: „Това не са шамари, а леки разбуждащи движения. Има моменти, когато се е събрало повече напрежение у състезателя и ти трябва да го извадиш от него. После е лесно. Просто трябва да го събудих, дали ще го ощипеш, удариш или друга, важното е да има ефект. Стават и такива неща с ощипвания. Руди също го ударих, ама май не са го показали. Не става дума за удряне, а за събуждане. Напрежението беше огромно. Имам моменти, в които си като заспал, едни празен поглед те греда, трябва да го събудиш, защото в противен случай ще загуби срещата. Можеше и волейболистите да ги шамаросам и ощипя, ама са ми много високи! На по-високо ниво трябва да помислят за развитието на спорта в България. Страната ни е спортна нация, печелила толкова много медали, че заслужава решения. Не трябва да обещават политиците, а да се направи нещо за нашия спорт. Виждате той на къде отива. Борбата е най-успешният ни спорт сега, но не трябва да се задоволяваме само с нея да имаме медали. Целият български спорт е в упадък и трябва да излезем от това положение. И то сега, после ще е късно! Президентът Първанов видя в Китай наживо как стоят нещата. В борбата вървят нещата защото имаме добър президент, добър ръководител, правилно се селекционират състезатели и цялата система върви. На Симеон Щерев-младши донесох сувенири, играчки защото ме обича и не спи, а ме чака”.

 

Майката на Станка Златева – Веселина също развълнувана очакваше завръщането на дъщеря си. „Добре дошли, живи и здрави! Много успехи занапред” бе поздравът й към групата ни спортисти. Пред Гонг Веселина Христова разкри: „Беше добро дете, мъжко момиче. В началото като се спря на борбата, бяхме против, защото това е мъжки спорт. Но започна да печели на републикански първенство златни медали и така продължи. Израсна между момчетата и беше буйничка. Сега е моята гордост!

Радвам се, че все постига целите си и медалите. Много е упорита и много труд вече е дала. Много се вълнувам, щастлива съм, че се връща с медал. Аз съм най-доволна. Посрещнах и изпратих много хора. От 11 до 20 часа все гости посрещах с поздравления вкъщи. Ще й благодаря за сребърния медал. Ако иска да продължи, да извоюва и злато, добре ще е!”