Ланзаат: В България всеки си има собствени правила
Ланзаат: В България всеки си има собствени правила / netinfo

„В България хората не са много дисциплинирани. Прави ми впечатление, че много българи минават на червен светофар и всеки си има собствени правила на движение. Такова нещо в Германия и Холандия няма да се случи”, това заяви в интервю за Гонг защитникът на ЦСКА Куидо Ланзаат.

 

Холандецът е роден на 30-и септември 1979 година. Преди да облече „червения” екип това лято, бранителят е играл за родния си Аякс и германските Борусия Мьонхенгладбах, Алемания Ааахен, Мюнхен 1860 и Дуисбург.

 

Мнението си за ЦСКА, за шансовете на ‘армейците” срещу Тулуза и за живота в България Куидо разкри в специално интервю пред Гонг:

 

- Как се чувстваш в ЦСКА? Успя ли да се адаптираш към отбора и към българския начин на живот?

 

- О, да, чувствам се много добре. Вече съм в България от четири месеца и успях да свикна с всичко в България. Много се радвам, че играя в ЦСКА. От самото начало бях много добре приет в отбора и досега не съм имал никакви проблеми.

 

- Не попадаш често в стартовия състав на Стойчо Младенов. на какво според теб се дължи това?

 

- Да, така е, но не знам защо. Трябва да попитате не мен, а треньора, който за съжаление може да пусне в игра само 11 футболисти. Имаме много силни играчи. В началото започвах като титуляр, в последно време обаче не. Убеден съм, че ще направя много добри мачове за ЦСКА и може би ще си извоювам титулярно място в състава. в момента обаче защитата ни се представя добре и за мен няма място.

 

- Ти идваш от Бундеслигата, където футболът е на едно много високо ниво. Не мислиш ли, че ЦСКА е стъпка назад за теб?

 

- Не смятам, че е крачка назад. Според мен ЦСКА може да играе добре в Бундеслигата. Е, може би няма да е на върха в първенството, но със сигурност в средата. Изборът ми да дойда тук бе правилен. Играем в турнира за Купата на УЕФА и всичко засега върви наред. Надявам се, че следващия четвъртък ще победим Тулуза и ще се класираме за груповата фаза на турнира. Това е моята цел. Да, ясно е, че българското първенство не е много силно, но затова ние сме на върха в класирането. Надявам се също така, че ще станем шампиони.

 

- Предстоят важни мачове на тима срещу Славия и Тулуза. Как оценяваш шансовете на „червените” срещу французите и ще се класирате ли за групите на УЕФА?

 

- Смятам, че сме в добра изходна позиция. Не играхме лошо като гости във Франция, нямахме обаче много голови положения. Сега обаче ние ще имаме предимството на домакините. Надявам се да не получим гол в четвъртък, това е и целта ни. Ако играем добре, ще продължим напред. Вярвам, че ще успеем. Достатъчно сме силни. С помощта на феновете ще сме фаворити. Мисля, че стадионът ще бъде препълнен.

 

- Какво впечатление ти направи агитката на ЦСКА? Различава ли българската атмосфера по стадионите от тази в Германия и Холандия?

 

- Аз основно съм играл в Германия – цели осем години. Там е напълно нормално стадионът да бъде препълнен във всеки един мач. Независимо, дали са 20000 или 60000 места, всичко е разпродадено. За съжаление тук не е така, защото ЦСКА не винаги играе със силен противник. Но в мачовете от УЕФА е съвсем различно. Сигурен съм, че стадионът ще бъде пълен срещу Тулуза. Така се получават хубави мачове. Феновете на ЦСКА много ми харесват. Те създават страхотно настроение. Те ще бъдат нашият 12 играч в мача с френския тим. Със сигурност ще ни тласнат напред към групите на УЕФА.

 

- Харесва ли ти София и начина на живот в България?

 

- Да! Е, естествено е малко различно. Но човек бързо свиква. Единствената трудност пред мен е българският език. Но иначе стилът на живот тук в София е много приятен. Чувствам се много добре.

 

- Какво най-силно те впечатли в нашата държава?

 

- Няма нещо, което да ме е впечатлило чак толкова много. В Холандия и Германия хората са много дисциплинирани. Там всеки спазва правилата. Докато тук, много хора си спазват някакви собствени правила, особено в уличното движение. В Западна Европа такова нещо никога не би се случило. Ако някой извърши нарушение, със сигурност ще си има проблеми с полицията. Голям проблем е неспазването на червения светофар. В Европа е съвсем различно. Мисля, че именно поради тази причина има толкова много катастрофи в България. Това абсолютната противоположност на Германия. Улиците изглеждат по коренно различен начин от тези в Германия.

 

- Извън тренировъчния процес излизаш ли с някой от твоите съотборници и как обичаш да си прекарваш свободното време?

 

- През повече време съм си вкъщи. Разбирам се много добре с моите колеги. Аз съм с жена си тук. Свършвам си работата и се прибирам вкъщи. Понякога излизаме с нея двамата и пием кафе в града. Не излизам с момчетата от отбора. Може би защото в последно време имаме много работа. Смятам, че тепърва ще има време за излизания. Може да се съберем с някои от колегите ми. Но сега нямам много време, трябваше да си търся жилище, после да го обзавеждам. Бяхме на два лагера – в Холандия и в Боровец, играем и в УЕФА. Но за в бъдеще ще имам повече време да предприемем нещо с момчетата.