"Само преди 10 месеца посрещнахте държавата във вихъра на един коктейл от кризи.Рекордни цени на горивата и инфлация, замразени инфраструктурни проекти, липса на закони, нула утвърдени европейски програми, застой на модернизацията на армията, силен натиск на границата и война близо до нас. Затова при вашето встъпване на длъжност ние наложихме редица приоритети". 

Това заяви президентът Румен Радев пред служебното правителство. 

"Въпреки ограничените инструменти на служебното правителство, вие не само се справихте с преодоляването на тежките кризи, но вие решихте стратегически за България въпроси и отворихте нови възможности за възходящото развитие на страната", каза още той. 

"Достатъчно е да дам пример само в една сфера- енергетиката. Въпреки, че първия ден в първия час, в който постъпихте ви обвиниха, че саботирате интерконектора с Гърция. Вие не само го довършихте, но и показахте как се прави. Започнахте и този със Сърбия. Вие дадохте спокойствие на следващите правителства за 15 години напред. В момента по статистики България има най-ниските цени на горивата. Една от причините е, че вие успяхте нещо, което нито едно правителство не успя да постигне - Лукойл да се съобразява с българските власти и да заплаща данъци тук. България благодарение на вашите усилия и професионализъм се утвърди като ценен и важен енергиен фактор. София се превърна в привлекателно място за президенти, премиери и еврокомисари", допълни Радев.

Парламентът реши: България вече има редовно правителство с премиер Николай Денков

Държавният глава благодари на служебните министри затова, че са провели честни избори въпреки промените в законодателството. 

БТА

"Вие успяхте, защото показахте характер не само в справянето с тежките кризи, но и в отговорността и смелостта да вземате важни решения за бъдещето. Знам колко ви беше трудно, колко усилия ви коства. Раздадохте се докрай. Искам да ви благодаря. Но най-голямото удовлетворение за вас е фактът, че дадохте спокойствие на хората и придвижихте страната напред", подчерта президентът.

"Ние започнахме своята работа, в среда, в която държавата беше поставена на пауза, където кризите следваха една след друга, в среда, в която имаше несигурност как хората ще прекарат зимата". Това заяви вече бившият служебен министър Гълъб Донев.

"Осигурихме най-евтиния газ в Европа, на гражданите осигурихме спокойствие, предвидимост и сигурност за функционирането на всички обществени системи. Показахме на инвеститорите, че България създава среда, в която може да се инвестира", каза Донев