/ silentbet.com
Футболът може да се смята за един от най-скъпите спортове на планетата. Популярността му и нуждата само от най-обикновена топка, може да позволи на всеки да се впусне в това приключение. Родният футбол, макар и бавно, спокойно може да отчете своя възход, след като за кратки разстояния успяхме да забележим, че почти всяка година имаме отбор в престижните европейски турнири, а най-важното е, че родните скаути намират доста интересни атлети, които по-късно получават покана за трансфер от друго европейски тимове. С оглед на това, смятаме да обърнем внимание на някои от най-скъпите трансфери на футболисти, които са били закупени от България.

10. Игор Пластун разполага с двойно гражданство и към този момент има принадлежност към Украйна и България. Неговата футболна кариера започва през 2007 г. в отбора на Оболон Киев и през следващите 5 години преминава през всяка една възраст, докато стига накрая до първия отбор, а в края на 5-тата година е продаден на Карпати. Четири години по-късно Лудогорец Разград вижда таланта и плаща сумата от 500 хиляди евро, макар и Игор да се оценява на 800. В редиците на Лудогорец успява да покаже класа и през 2018 г. белгийският Гент заплаща сумата от 3 милиона евро за таланта. Централният защитник в този момент струва 1.2 милиона, но белгийците очевидно искат да бъдат сигурни. Впрочем от България си тръгва и като носител на супер купа, както и на шампион на страната.

9. Вирджил Месиджан е холандското попълнение, но има и суринамски произход. Футболната му кариера започва през 2008 г. в редиците на холандския Вилем II. Преминавайки всички възрасти и трупайки достатъчно опит, футболистът печели вниманието на скаутите от Разград, които в последствие плащат сумата от 700 хиляди евро за него. В рамките на 5 години, Върджил успява да стане 5-кратен шампион на България, а през летния трансферен прозорец на 2018 г. е привлечен от немския Нюрнберг. Футболистът струва 5 милиона евро, но немците плащат само 3 милиона.

До днес не е ясно коя от двете страни е искала да се раздели с него, но след това Върджил не се радва на толкова много успехи. Играе точно три години в Германия и отново се връща в Холандия, при това като свободен трансфер.

8. Станислав Манолев е доказателството, че в Благоевград се раждат истински футболисти. През 2003 г. Манолев започва своята спортна кариера при юношите и само 2 години по-късно започва да играе за Литекс Ловеч. След това двата отбора го разменят като наем в продължение на 4 години, когато ПСВ Айндховен не плащат сумата от 3.1 милиона евро. 3 години по-късно Манолев играе във Фулам като трансфер, а после сменя няколко руски тима. През 2016 г. е закупен от ЦСКА София, след това играе за Лудогорец, а през летния трансферен прозорец е отново върнат в Пирин. Според днешната статистика, футболистът струва около 50 хиляди евро. В спортната си кариера обаче има холандска купа и суперкупа.

7. Фернандо Каранга може да се похвали като много добро откритие на ЦСКА София. Бразилецът започва своята футболна кариера през 2011 г. и играе предимно в родината си, докато през 2015 г. не получава покана за трансфер в Жежу Юнайтед - Южна Корея. През 2017 г. е закупен от ЦСКА София, но сумата не е известна. Знаем само, че играчът тогава е струвал около 600 хиляди евро. Една година по-късно е закупен от китайския Хенан Жианье за сумата 3.4 милиона евро. През следващата година е пуснат под наем и към този момент продължава да играе в Азия.

6. Кирил Десподов може спокойно да се смята за успешна млада надежда, след като за кратко време сменя няколко отбора. След като напуска Литекс Ловеч и слага армейската униформа на ЦСКА, футболистът е забелязан през 2016 г. от италианския Каляри. Закупен е за 3.5 милиона евро - с половин повече от пазарната му стойност. През 2019 г. е даден под наем на австрийския Щурм (Грац), а от 5 октомври 2020 г. е под наем в Лудогорец като около 30 юни ще трябва да се върне обратно в Италия. Какъв ще е пътят по-нататък, можем само да гадаем, но ако разгледаме по-обстойно ревюто на Palmsbet България от Silentbet, можем да открием разнообразие от спортни прогнози, както за настоящи тим, така и за Калари. През 2019 г. е струвал 4 милиона евро - това е и най-високата му стойност до момента.

5. Георги Миланов също започва своята кариера с екипа на Литекс през 2009 г. Само 4 години по-късно е закупен от ЦСКА Москва за 3.6 милиона евро, след това е даден под наем на швейцарските скакалци. Две години по-късно преминава като свободен трансфер в редиците на унгарския Види. Към този момент обаче няма отбор.

4. Георги Иванов - Гонзо е един от запомнящите се футболисти, които след това успяха да се похвалят и с много сериозна треньорска кариера. Когато прави първия си голям трансфер, играе в редиците на Левски София, а интерес проявява френския Рен, като заплаща сумата от 4.1 милиона евро. Там не играе толкова много и не може да се наложи, като по тази причина се връща обратно в Левски София под наем. Играе в няколко турски отбора, но приключва кариерата си в Левски София през 2009 г. Най-високата му стойност е била през 2004 г. и тогава се е оценявал на сумата от 2.5 милиона евро.

3. Жуниор Касара също е футболист с двойно гражданство, роденият в Сао Пауло футболист може да се похвали с редица трансфери от 2008 г. до 2012, когато е закупен от Лудогорец Разград. Сделката от Санто Андре е направена за сумата от 300 хиляди евро, макар и тогава да струва около 1.1 милиона. В Разград, бразилецът прекарва около 3 години, когато немският Шалке през 2015 г. предлага сумата от 4.5 милиона евро. Докато е в Лудогорец, Касара е и с най-високата си стойност - 6 милиона евро. Днес играе в редиците на Истанбул Бакашшехир.

2. Хосе Поламино е аржентински футболист, който към този момент може да се похвали с успешна кариера и може би една от най-високите стойности към момента - 10 милиона евро. Аржентинецът започва кариерата си през 2009 г. в Сан Лоренцо и до 2014 г. играе само в страната си, закупен от френския Мец за неизвестна сума, Хосе продължава своята игра около 2 години, когато Лудогорец не му предлагат да дойде като свободен трансфер. Играчът го прави и един сезон по-късно италианският клуб Аталанта плаща 4.5 милиона евро за него, макар и той самият да струва едва 1.7 милиона. В последствие днес продължава да бъде именно там и все още повишава цената си.

1. Първата позиция е отредена за Джонатан Кафу и трансферът му към Аталанта през 2017 г. от Лудогорец. Италианският тим плаща около 4.5 милиона евро за защитника и към този момент той също може да се похвали със стойност от 10 милиона евро. Забавното е, че той следва стъпките на своя колега Паламино и очевидно двамата се познават доста добре, след като започват своята игра от един и същи отбор. Играчът продължава да е играч на италианския тим, но най-важното е, че в Лудогорец пристига под формата на свободен трансфер.