/ iStock/Getty Images
Представете си онова приятно чувство да се събудите преди алармата, след спокоен и ревитализиращ сън. Усмивката и доброто настроение са на лице, умът ви е бодър и фокусиран, а тялото ви изпълнено с енергия за новия ден. Ако сте забравили какво е чувството и се събуждате уморени и без желание да станете от леглото, вероятно качеството на съня ви страда по някаква причина.

В някои случаи смущенията на съня могат да се дължат на различни здравословни състояния или на натрупани високи нива на стрес. Но не са рядкост случаите, в които причината се дължи на средата за сън, която сте създали във вашата спалня. Някои на пръв поглед дребни детайли, които сте подценили, всъщност може да са главния виновник за това, че не спите добре. Вижте кои са те и как може да превърнете спалнята си в подходяща среда за качествен сън, като направите няколко малки промени:

Време е да се разделите със стара скърцаща спалня

Вашата спалня не е просто мебел с важна интериорна стойност. На първо място, тя оказва влияние върху вашия сън всяка вечер. Старата скърцаща или потъваща спалня, може да създава постоянен шум и дискомфорт, който ще ви пречат да заспивате и да се насладите на спокоен сън.

Ако е дошло време да я смените, тук може да откриете качествени и модерни предложения на атрактивни цени: https://intershop.bg/products/search/60/224/Спални+и+легла.

Качественият матрак е в основата на добрия сън

Замисляли ли сте се защо произвеждат толкова много и различни видове матраци? Защото всеки човек има индивидуални нужди и изисквания, що се отнася до степен на твърдост, материали, цена и т.н. Да откриете перфектния матрак, който ще осигури стабилна опора на тялото и ще позволи мускулите ви да се отпуснат, не е мисия невъзможно. Нужно е обаче да отделите време, за да потърсите и да бъдете наясно от какъв точно матрак се нуждаете, преди да го купите. Винаги може да посетите шоурум за матраци, където да получи насоки от професионалистите и да тествате различни модели.

Внимателно подберете възглавницата си

За съжаление, възглавниците са един от най-подценяваните продукти за сън. Те обаче имат важна роля да осигурят подходяща и комфортна поза за сън, като дадат необходимата опора на врата и главата. Ако често ви се случва да отделяте много време, за да наместите възглавницата в правилната позиция, която ви позволява да заспите, или ако сутрин се събуждате с болки във врата, време е за промяна. Не оставяйте избора на възглавници на случайността, а инвестирайте в надеждна и качествена възглавница, която ще ви осигури нужното удобство всяка нощ.

Правилната температура и светлината

Температурата на стаята и светлината са още два съществени фактора на околната среда, които имат отношение за качеството на вашия сън. Ако в стаята е твърде студено или много горещо, това може да направи заспиването трудна задача. Затова опитайте се да поддържате постоянна температура вечер около 19-22 градуса. Според редица научни изследвания именно в този диапазон се простира оптималната температура за сън.

Светлината е фактор, който искате да изолирате максимално, тъй като тя може да е причината за преждевременно събуждане или трудното заспиване. Плътни завеси и щори за практично решение за спалнята. Също така изберете лампи с по-топла светлина и преди да си легнете, оставете само нощната лампа или свещ да свети. Така ще помогнете на мозъка да се настрои, че е време за сън.