вода
вода
Представете си вашия мозък като супер компютър, който ръководи и контролира процесите в тялото. Като всяка машина и той се нуждае от правилна грижа, за да работи оптимално. Оросяването на мозъка е като "обновяване" на този компютър - когато получава достатъчно храна и кислород, той работи по-добре. Това влияе на начина ни на мислене, запомняме, способност да се концентрираме и решаваме проблеми. При недостатъчно оросяване на мозъка можем да се чувстваме изморени, да имаме нарушена памет и да бъдем без настроение.

В статията ще разгледаме някои от най-често срещаните митове около оросяването на мозъка и ще ги сравним и оборим с реалността. Ще разгледаме детайлно какво всъщност представлява оросяването на мозъка, какво влияние има то върху нашето здраве и как можем да подобрим този процес. В тази връзка ще ви представим и подходяща грижа за вашата мозъчна дейност, а именно - Selenogin Super. Подробно ще разгледаме неговите ползи и предназначения за по-добра памет и доказан ефект при шум в ушите.

Първи мит: Намаленото оросяване на мозъка е само временно явление

Може би сте чували твърдението, че някой е изживял временно намалено оросяване на мозъка след еднократно прекаляване с алкохол или след дълъг период на липса на вода. Но реалността е, че това състояние може да продължи по-дълго от времето, което
очакваме. Когато оросяването на мозъка е намалено за продължителен период, може да се стигне до сериозни проблеми за вашето здраве.

Проблеми вследствие продължително нарушено оросяване на мозъка

· Намалена когнитивна функция: Когато мозъкът не е достатъчно кръвооросяван, може да се появят затруднения с концентрацията, паметта, решаването на проблеми и други функции от този характер.
· Умствена и физическа умора: Липсата на правилно оросяване може да доведе до умствена и физическа умора, като резултатът е намалена продуктивност и енергия през деня.
· Настроение и емоционални проблеми: Намаленото оросяване на мозъка може да доведе до раздразнителност, депресия, тревожност и други сериозни проблеми с настроението.

Втори мит: Оросяването на мозъка е нормално да се намали с възрастта

платена

Може би често сте чували, че с възрастта оросяването на мозъка неизбежно намалява. Но наистина ли е така? Този процес пряко зависи от поддържането на правилно хидратиране, което е от съществено значение за функцията на мозъка. Ако организмът не получава достатъчно течности, това може да се отрази на мозъка и той да започне да работи по-бавно и да се появяват проблеми с когнитивните способности.

Реалност

Въпреки тези предразполагащи фактори на възрастта, важно е да знаете, че оросяването на мозъка може да бъде подобрено по лесни начини. Само като пиете достатъчно вода, храните се балансирано, поддържате активен начин на живот и се откажете от вредните навици (като приемът на алкохол или прекомерната консумация на кафе), можете да поддържате правилно оросяване на мозъка, независимо дали сте на 30 или 70 години.

Трети мит: Оросяването на мозъка засяга само по-възрастните хора

Както отбелязахме по-горе, вероятно сте чували, че намаленото оросяване на мозъка е нещо, което се случва само с покачване на възрастта. Но истината е, че това не е проблем, засягащ само по-възрастните хора, а напротив - често се случва и на младите.


Причини за намалено оросяване при по-млади хора

Освен стандартните предразполагащи фактори, които вече споменахме - недостатъчен прием на течности, дехидратация поради консумация на алкохол и кофеин, лоша диета - ще ви споделим и още няколко, които са по-типични и се отразяват на хората в млада възраст.

· Излагане на високи температури: Младите хора често могат да бъдат активни на открито особено през летните месеци, когато температурите са по-високи от обичайното. Това потенциално би довело до увеличено изпотяване и загуба на течности от тялото. В резултат организмът се дехидратира и оросяването на мозъка се нарушава. Този проблем може да се влоши, ако младите хора не се грижат да пият достатъчно вода, за да компенсират изгубената течност.

· Дълги периоди пред екрани: Младежите често прекарват много време пред екрани на компютри, телефони или таблети. Така те си отвличат вниманието и често забравят да пият необходимото количество вода и да се раздвижат.

· Стрес и емоционални фактори: Стресът е често срещан фактор в живота на младите поради учене, работа и по-емоционални отношения. Временните стресови ситуации могат да доведат до намалено оросяване на мозъка, тъй като стресът ускорява дихателната честота и изпотяването, което води до загуба на течности от организма. Ако стресът се превърне в хроничен, следват постоянни проблеми с оросяването на мозъка и засягане когнитивните му функции. Така че контролът на стреса и предприемането на мерки навреме за релаксация и почивка може да допринесе за поддържане на здравословна хидратация на мозъка при по-младите.

Умствена подкрепа със Selenogin Super

Освен предприемането на основни мерки за по-здравословен начин на живот и отказ от вредните навици, в грижата за мозъчната функция и подобряване оросяването на мозъка е добре да включим и допълнителна грижа. Selenogin Super е именно продукт с комплексна формула, благодарение на която има добри резултати в грижата за подсилване на паметта. Също така има и клинично доказан ефект при неприятното чувство за шум в ушите. Богатото съдържание на подбрани и качествени съставки оказва положително влияние върху нервната система, а от там се повлияват благоприятно способностите за концентрация и процесите на запаметяване.

Кои са отличителните съставки на Selenogin Super?

· Цитиколинът: Важно вещество за синтеза на ацетилхолин, което е отговорно за когнитивните функции като паметта и вниманието. Той подобрява мозъчния метаболизъм и ефективността на мозъчните процеси. Омега-3 мастните киселини, които могат да се открият в рибите, играят ключова роля за здравето на мозъка и подпомагат умствената дейност.

· Гинко билоба: Съдържа активни съединения, които подпомагат здравето на кръвоносните съдове и да подобрят кръвообращението към мозъка. Приемът на гинко билоба се свързва с редица потенциални ползи за мозъчната дейност, включително вниманието и концентрацията. Оказва благоприятно влияние върху краткосрочната и дългосрочната памет.

· Селен: Минерал, който играе ключова роля за здравето на мозъка и нервната система. Важен е за нормалното функциониране на нервните клетки и участва в редица функции за поддържане мозъчната дейност.

· Витамин В5 и В7: Пантотеновата киселина (витамин В5) помага за производството на невротрансмитери, които са отговорни за преноса на сигнали в мозъка. Биотинът (витамин В7) играе важна роля в производството на глюкоза, която е главният източник на енергия за мозъка. Недостигът на тези витамини може да доведе до различни проблеми с мозъчната функция, включително намалена концентрация, лоша памет и намалена ефективност на нервната система.

Всички тези свойства на съставките заедно подобряват паметта, оказват невропротективно действие и намаляват чувството за отпадналост и безпокойство. Ето защо специалистите препоръчват приема на Selenogin Super в грижата за мисловната дейност.

селиногин

В заключение:

Разбирането на разликата между основните митове и действителната реалност за оросяването на мозъка е важно за поддържане на оптималното му здраве както и на нервната система. Добре е да запомним, че намаляването на оросяването на мозъка често се случва при стареенето, но то може да е резултат и от други фактори като например дехидратация и лоши хранителни навици. Оросяването на мозъка може също така да се наруши и при по-младите хора поради различни фактори като стрес и излагане на висока температура за дълго време.

По-продължителното нарушено оросяване на мозъка води до сериозни проблеми като загуба на памет, намалена концентрация и дори повишен риск от развитие на неврологични заболявания. Всички тези последици имат сериозно въздействие върху нашето ежедневие и качество на живота. Затова е важно да му се отдаде необходимото внимание и да се стремим да поддържаме здравословни нива на хидратация постоянно. Знаейки това, можем да предприемем подходящи и адекватни мерки за грижа за нашата мозъчна дейност. Приемът на продукти като Selenogin Super ни осигуряват именно всички необходими вещества, които подпомагат нашата продуктивност, концентрирана мисъл и услужлива памет.

ЧЗВ:

Как можем да разпознаем симптомите на намалено оросяване на мозъка?

· Това състояние най-често се проявява със следните симптоми: главоболие, забравяне, умствена умора, слабост, намалена способност за концентрация и трудно запаметяване на нова информация.

Кога мога да приемам Selenogin Super?

· При типични симптоми на нарушено оросяване на мозъка или профилактично може да се приема Selenogin Super. Препоръчителната доза е 1 -2 капсули на ден след хранене с достатъчно вода. Подходящ е за продължителен прием. При необходимост може да се направи прекъсване от 10 дни след 3-месечен прием.

Да не се превишава препоръчваната дневна доза от 1-2 таблетки. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Заявление БАБХ №24306/01.11.2021г Т222104103/22.11.2021г

Източници:

· https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28614811/
· https://www.news-medical.net/health/How-Does-Mild-Dehydration-Affect-the-Body.aspx
· https://fayazneurosurgery.com/how-dehydration-affects-your-brain/