Опорно-двигателният апарат е от съществено значение за нормалното функциониране на човешкото тяло. Този апарат включва мускули, кости, стави и свързани тъкани, които осигуряват подкрепа, движение и защита на вътрешните органи. С напредване на възрастта този апарат започва да преминава през различни промени.

За да се поддържа добро здраве на опорно-двигателния апарат през различните етапи от живота, е важно да се грижим за него. Редовната физическа активност помага да се запази мускулната маса и сила, като също така подобрява здравето на костите и ставите. Правилното хранене, богато на витамин С, манган и други хранителни вещества, също е от съществено значение. Към това могат да се добавят различни добавки като Renovax Rapid, които подпомагат поддръжката на опорно-двигателния апарат.

Редовният медицински преглед и консултация с лекар могат да помогнат за ранното откриване и управление на възможни проблеми с опорно-двигателния апарат. С подходящата грижа и внимание можем да поддържаме здрав и активен опорно-двигателен апарат през целия си живот.

Какво представлява и какви функции изпълнява опорно-двигателния апарат?

Опорно-двигателният апарат е от решаващо значение за функционирането на човешкото тяло и има разнообразни и изключително важни функции. Тази система е сложна и включва мускули, кости, стави и свързващи тъкани, които работят в сътрудничество, за да поддържат нашето тяло в оптимално състояние.

Мускулите са ключови компоненти на опорно-двигателния апарат. Има различни видове мускули, всеки с различни функции, но всички те работят за генериране на движение на тялото или за стабилизиране на тяло. 
Костите служат като опорни структури, които защитават вътрешните органи и предоставят място за мускулите да се прикрепят.
Ставите, които свързват костите помежду си, позволяват разнообразие от движения. Те могат да бъдат гъвкави, или по-стабилни. Свързващите тъкани като хрущяли и сухожилия помагат за амортизацията на движенията, предпазвайки ставите и костите от износване.
Различни фактори могат да повлияят на здравето на опорно-двигателния апарат. В такива случаи трябва да следваме съответното лечение и да се погрижим чрез рехабилитация за здравината на този апарат.

Други фактори включват разнообразни заболявания, които могат да засегнат всяка една част от опорно-двигателния апарат. Много често такива са различни остеопорози, които афектират костите, или видове артрити, които афектират ставите. 
С възрастта честотата и на фрактури и на заболявания на опорно-двигателния апарат зачестяват и затова е важно да обръщаме внимание на неговото здраве.

Какви промени на опорно-двигателния апарат настъпват с възрастта?

Стареенето има значително въздействие върху опорно-двигателния апарат, причинявайки важни физиологични промени в мускулите, костите и ставите.

Хората губят костна маса или плътност с напредването на възрастта, особено жените след менопаузата. Костите стават по-крехки, което е резултат от намаляване на минералната плътност. Това увеличава риска от костни счупвания и заболявания като остеопороза. Ставите, както и хрущялните покрития върху тях, губят гъвкавост, ставайки по-ограничени в движението си и уязвими за възпаления и болки.

Също така, способността на опорно-двигателния апарат за възстановяване след наранявания или натоварване също може да се намали със стареенето. Това може да доведе до затруднения при възстановяване след травми или стрес върху мускулите, костите и ставите.

Често срещани заболявания и състояния в напреднала възраст

Физиологичните промени на опорно-двигателния апарат плюс други промени в тялото, които настъпват с напредване на възрастта са често предпоставки за възникване на различни заболявания и проблеми. Някои най-често срещани включват:
 
  • Остеоартрит - хрущялът в ставата се разрушава, причинявайки болка и скованост
  • Остеомалация - костите стават меки, поради проблеми с метаболизма на витамин D
  • Остеопороза - костите губят маса и стават чупливи, счупванията стават по-вероятни
  • Ревматоиден артрит - автоимунно възпаление на ставите
  • Саркопения - загуба на маса и функция на скелетната мускулатура
  • Мускулна слабост и болка - всяко от горните състояния може да повлияе на правилното функциониране на свързаните мускули

Опорно- двигателният апарат

Въпреки че стареенето е неизбежно, разбирането на тези физиологични промени може да помогне да се разработят подходящи стратегии за поддържане на здравето и функционалността на опорно-двигателния апарат по време на стареене.

Фактори, които влияят на опорно-двигателния апарат

Да имате добро мускулно-скелетно здраве означава, че всички мускули, стави и кости работят заедно в тялото, без болка, така че можете да извършвате дейностите, които изберете, лесно и без дискомфорт. 

Поддържането на мускулно-скелетната система здрава е от решаващо значение не само за здравето на системите на тялото, но и за постигане на цялостно положително качество на живот. Не всяко състояние на опорно-двигателния апарат може да бъде избегнато, но има някои фактори, свързани с начина на живот, които ще увеличат риска: 
 
  • Недостатъчна физическа активност. Без редовни физически дейности, мускулната маса започва да намалява, костите могат да отслабнат и другите тъкани да страдат от нараняване или заболяване поради липса на употреба. 
  • Лоша диета. Ако в диетата ви липсват калций и витамин D, тялото ви ще започне да ги премахва от костите и тъканите ви, което води до слаби и чупливи кости.
  • Пушене. Пушенето намалява усвояването на калция от тялото, което е необходимо на костите ви, за да останат силни и здрави.
  • Наднормено тегло. Повишеното тегло увеличава натовареността и стреса върху костите, мускулите и ставите. Това резултира в износване на ставите, по-висок риск от нарушения на костите и намалена сила в мускулите.
  • Травми. Спортни наранявания или злополуки могат да повлияят на здравето на опорно-двигателния апарат. Освен моментните последствия, могат да се появят и дълготрайни такива, които да изискват внимание през целия живот.
  • Здраве на нервната система. Комуникацията между нервите и мускулите играе роля за координацията и движението. Проблеми с нервната система могат да влияят на функцията на опорно-двигателния апарат.

Стареенето е важен фактор за промените настъпващи в опорно-двигателния апарат, но за да следим нашето добро здраве с възрастта е важно да се обърне внимание и на другите влияещи фактори. Знаейки ги, можем да направим правилните стъпки за постигане на здравословно остаряване както на опорно-двигателния апарат, така и на цялостното здраве.

Предпазване и поддръжка на опорно-двигателния апарат с напредване на възрастта

С напредване на възрастта, превенцията на проблеми с опорно-двигателния апарат става още по-важна, като може да помогне за запазване на здравето на мускулите, костите и ставите. Начини да поддържаме добро мускулно-скелетно здраве включват:
 
  • Умерена физическа активност. Запазването на активен начин на живот и упражненията, адаптирани според възрастта, са от изключително значение. Те помагат да се поддържа сила в мускулите, гъвкавост на ставите и стабилност на опорно-двигателния апарат.
  • Здравословна диета. Поддържането на балансирана диета, богата на витамини и минерали, може да подпомогне заздравяването на костите и мускулите. Витамините и минералите играят ключова роля за поддържане на здравословните функции на опорно-двигателния апарат.
  • Регуилиране на теглото. Поддържането на здравословно тегло има особено значение при напредналата възраст. Това може да помогне за намаляване на натоварването на ставите и костите.
  • Укрепващи упражнения. Извършването на упражнения за укрепване на мускулите и стабилизиране на ставите може да помогне за запазването на функционалността и мобилността на опорно-двигателния апарат.
  • Поддържане на правилна стойка. Възрастта може да доведе до поява на промени в стойката. Специално внимание при сядане, стоене и извършване на задачи могат да помогнат за предотвратяване на стрес върху мускулите и ставите.
  • Здравословен начин на живот. Избягването на неблагоприятни навици, като тютюнопушене и надматерено консумиране на алкохол, е важно за поддържане на оптималното здраве на опорно-двигателния апарат при напредналата възраст.

Ключови съставки за подпомагане на опорно-двигателното здраве

За да подпомогнем поддръжката на здрав опорно-двигателен апарат с напредване на възрастта и да сме способни на изключително важната физическа активност, можем да приемаме различни добавки. Такава добавка е Renovax Rapid, която съдържа специфични съставки, които да спомагат окрепянето на опорно-двигателния апарат и стимулират производството на колаген.

Опорно-двигателният апарат

Дяволски нокът (Harpagophytum procumbens)

Harpagophytum procumbens е популярно лечебно растение, известно като Дяволски нокът. Разпространен е предимно в Южна Африка. Неговата впечатляваща репутация е вградена в традиционната му употреба като местно билково растение за лечение на различни проблеми. 
Изолирани са редица биоактивни съединения, които са показани в безброй фитохимични проучвания като потенциални противовъзпалителни средства, както и болкоуспокояващи.
Дяволския нокът може да се използва като болкоуспокояващо при наличие на различни опорно-двигателни болести като ревматоиден артрит и остеопороза.

Глюкозамин

Глюкозаминът е вещество, което се използва от тялото за производството на други вещества, които изграждат сухожилията, връзките, хрущялите и течността, която обгражда ставите. Приемът на глюкозамин може да увеличи хрущяла и течността около ставите и/или да помогне за предотвратяване на тяхното разрушаване.

Клинични проучвания показват, че глюкозаминът е доказано безопасно и сравнително ефективно лечение на остеоартрит.

Също така глюкозамина е доказан като стимулиращ производството на хиалуронова киселина от синовиалната тъкан (част от структурата на ставите). Хиалуроновата киселина е важна за изграждането и здравето на ставите.

МСМ

Метилсулфонилметанът (МСМ) е сяросъдържащо съединение, което се среща в растения, животни и хора. МСМ често се използва от хора, които търсят естествен начин за облекчаване на болки в ставите, намаляване на възпалението и повишаване на имунитета.

Една от най-популярните употреби на МСМ е за намаляване на болки в ставите или мускулите. Проучванията показват, че тази добавка значително намалява възпалението в тялото ви. Също така възпрепятства разграждането на хрущяла, която предпазва краищата на костите в ставите.

Манган и витамин С

Витамин С е водоразтворим витамин и мощен антиоксидант, който е от решаващо значение за цялостното ви здраве и здравето на кожата ви, но е и от съществено значение за опорно-двигателния апарат.

Витамин С стимулира естественото производство на колаген в тялото ви и помага да поддържате колагеновата мрежа на тялото в идеална форма. На практика той стимулира синтеза на колаген, така че тялото ви да може да активира експресията на своя колагенов ген (т.е. да произвежда повече колаген).

Манганът е метал, който е важен за костното и хрущялното здраве. Манганът е от съществено значение за производството на здрави кости, както и като кофактор на ензим, наречен "пролидаза", който е необходим за производството на колаген. 

Освен съществената роля на мангана в синтеза на хрущялен и костен колаген, той играе роля и в минерализацията на костите и се наблюдават намалени количества от него при жени с остеопороза.

Добрата физическа активност, следене на цялостното здраве и подходящия прием на полезни вещества могат значително да спомогнат за едно активно и здраво остаряване, подкрепено от функционален опорно-двигателен апарат. Важно е да се инвестира време и грижа за поддържане на оптималното здраве на костите, ставите и мускулите, за да се постигне високо качество на живот и на по-късни години.