/ Istock
Апаратите за кръвно налягане навлизат все повече в домовете ни и се превръщат в признак на отговорно отношение към собственото ни здраве. Стават все по-достъпни и с тях се работи все по-лесно.

Какво представляват апаратите за кръвно налягане?

Това са устройства, които измерват силата на натиска на кръвта върху стените на кръвоносните съдове при изтласкването ѝ от сърцето и в периода на покой между два удара.

Маншетът, характерен и за традиционните механични, и за модерните електронни апарати, при напомпване притиска брахиалната артерия с по-голяма сила от тази на натиска на кръвта в нея и пулсирането ѝ престава да се чува. С лекото отпускане на помпата маншетът полека освобождава артерията и пулсацията на кръвта се възстановява. Първият появил се звук бележи горната стойност на кръвното налягане (систолната). Последният - долната - диастолната.

Технологията в днешния ѝ вид е създадена от Николай Коротков през 1905 г., а през 1974 г. Panasonic създава първия цифров уред.

Различните видове и техните предимства

Механични

Механичните апарати (анероидни) за измерване на кръвното налягане се наричат сфигмоманометри. Те се състоят от няколко части - маншет, помпичка за нагнетяване на въздух в него, манометър за измерване на въздушното налягане и стетоскоп за слушане на звука, който кръвта издава, докато преминава през брахиалната артерия.

Те са много точни, но изискват специална подготовка за измерване и затова се използват най-вече за професионални цели от лекари и медицински сестри.

Електронни

Измерването при цифровите се случва чрез регистриране на вариациите в обема на кръвта в артерията. Те могат да са автоматични - от напомпването до отчитането всичко се извършва с натискането на един бутон. При полуавтоматичните напомпването все още е ръчно. Дигиталните уреди могат да са за китката, пръста или предмишницата.

Основното предимство на електронните апарати за кръвно налягане е, че с тях се работи изключително лесно и не изискват никаква предварителна подготовка. Резултатите от измерването се отчитат на електронен дисплей. Предлагат много допълнителни опции - следене за нарушения в сърдечния ритъм, записване на данните и др.

Все по-често се говори за софтуерни приложения, които успешно заместват специализираните устройства, но все още нито едно от тях не е одобрено като достатъчно точно за медицински цели.

Какъв модел да изберете?

Ако ви предстои избор на апарат за кръвно налягане, съобразете се с няколко препоръки:
 
  • изберете устройство с горен маншет - за предмишницата - особено ако сте в зряла възраст или имате диагностицирана хипертония;
  • важно е маншетът да ви е по мярка. Ще рече - да можете да подпъхнете върховете на два пръста под него. Ако ръката ви е много слаба или много пълна, вероятно ще трябва да се снабдите със съответстващ размер маншет, в противен случай измерването няма да е точно;
  • не пропускайте да попитате лекаря си, кой модел е най-добър за вас;
  • изберете такъв, с който ще работите лесно.

Не е нужно да купите най-скъпия апарат за кръвно налягане в аптеката, но е важно той да е качествен и надежден, да е валидиран и одобрен за медицинско използване у нас. Направете проучването си, консултирайте се с лекаря и фармацевта си. Можете да го поръчате и от доверена онлайн аптека.