Намалява вероятността за коалиционно управление след вота според Института за дясна политика
Намалява вероятността за коалиционно управление след вота според Института за дясна политика / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Рискът българската политическа система да се окаже в невъзможност да състави кабинет след предсрочните избори съществува и ако това се случи, страната ще бъде изправена пред сериозни икономически и финансови проблеми, показва месечният анализ на Института за дясна политика, оповестен днес.

Според експертите знаците, които дават основните политически сили, са ориентирани изцяло към предизборната кампания и с много кратък хоризонт за периода след изборите. Това поведение ще превърне съставянето на редовно правителство след 5 октомври в трудна задача с много неизвестни, смятат от Института.

Според Тома Биков с всеки изминал ден коалиционно управление става все по-малко вероятно, а следизборната ситуация вследствие на това - все по-мътна. Ако преди месец дясноцентристка коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок изглеждаше доста вероятна, днес можем да кажем, че тя не е най-вероятният сценарий за следизборната управленска конфигурация, посочи той.

По думите му социалистите приемат като свой основен опонент по-скоро доскорошния си коалиционен партньор ДПС, отколкото ГЕРБ, а ГЕРБ и Реформаторският блок се държат много повече като опоненти, отколкото като сестрински формации. След като двата блока се бият вътре в себе си, то изборните коалиции са непредвидими, отбеляза той.

От Института забелязват две положителни тенденции. Едната е тенденцията към възстановяване на двуполюсния модел. Другата положителна тенденция според тях е трансформация на т.нар. български етнически модел. Две формации - ГЕРБ и РБ, направиха ясни заявки за влизане на територията на ДПС в т.нар. смесени региони, отчитат от Института. ГЕРБ пое публично ангажимент, че ако състави правителство, ще интегрира в управлението български мюсюлмани. Същият извод може да се направи и от поставянето начело на една пета от листите на Реформаторския блок на кандидати с мюсюлмански имена, смятат от Института. От друга страна, и листите на ДПС показват, че Движението ще продължи усилията си от предишни години за привличане на етнически българи в своите редици.

Нормалната ситуация е всички български партии да бъдат национални и да дават възможност на всички етнически групи да присъстват в управлението на страната, заключават експертите. Техните основни препоръки към партиите по време на предизборната кампания са да излязат с ясни политически програми и да посочат лицата, които ще ги изпълняват, както и всяка формация да посочи министър-председателя, който би подкрепила в следващо управление, било то свой или чужди. От Института съветват и да има повече послания, насочени към избирателите, а не към основните политически опоненти и ясни декларации за бъдещото управление на страната.

Източник: БТА