Възпаленията на простата трябва да се констатират навреме
Възпаленията на простата трябва да се констатират навреме / netinfo
Едно от най-често срещаните заболявания на простатата е доброкачественото й уголемяване. Това състояние се среща при мъжете на средна възраст и в напреднала възраст. Дължи се на разрастване на доброкачествени клетки в простатната жлеза.

Откровен разговор по темата от миналия четвъртък с проф. Димитър Младенов от Клиниката по урология в Александровска болница – София, в рубриката "Доктор - ох, боли!", осъществявана съвместно с Актавис.

Професоре, бихте ли ни казал къде беше последното ви пътуване в чужбина, на каква тема и с какви ваши колеги се видяхте там?

Ще кажа къде бях предпоследно – бях на Конгреса на немските уролози, който е годишен. Проведе се в Щутгарт, където успях да видя много нови неща, разбира се, голяма част от тях са известни, тъй като тече информация непрекъснато по списания, интернет. Така или иначе, конгресите са място, където човек може да срещне стари приятели и да установи нови познанства.

Какво ново, революционно ви направи впечатление? Има ли нещо, което ще помогне на нашите бъбреци, на простата и т.н.?

В страна като Германия, където се произвежда медицинска апаратура, което е много важно, винаги може да се види нещо ново. Показни бяха редица нови методики, част от тях стари, но усъвършенствани сега, разбира се, имаше и нови неща в областта на резекцията на доброкачествената простатна хипертозия.

Което на български означава?

Резекцията означава изрязването на простатната тъкан през члена.

Ох, боли!

Не боли, защото се прави под упойка.

Темата, която продължаваме от миналия път, може да звучи болезнено за някои мъже, но и аз, и професор Младенов, ви призоваваме да обръщате повече внимание на себе си. Та, говорим за възпалителните заболявания на простатната жлеза – ДПХ-то, както го нарекохме миналия път, поразява мъже от 50 години нагоре и за него говорим като за състояние. Тук обаче съм сигурен, че границата пада, така ли е?

Пада, тъй като тези заболявания поразяват мъжете, които са в активна полова възраст, тоест имат активни, за съжаление понякога безразборни контакти, което увеличава процента на предавани по полов път заболявания.

Докторе, можете ли да бъдете по-конкретен? Каква е диагнозата на тези заболявания и как може по-точно да ги пипне човек?

Те, както и самото наименование подсказва, се предават изключително по полов път, особено при по-случайни контакти. Симптомите се изразяват в парене, чести позиви за уриниране, тежест над симфизата в областта на пикочния мехур. Разбира се, диагностиката им е вярна и точна, когато пациентът попадне при точния лекар. Самолечение не трябва да има, както при всички заболявания. Така че, пациентите трябва да търсят своевременно медицинска помощ.

Доколко опасни са тези възпалителни заболявания на простата, ако не ги открием на време и не тръгнем на лекар?

Както всички заболявания, те могат да бъдат остри и хронични и едно неправилно и неточно лекувано остро заболяване може да премине в хронично. Именно хроничните възпаления на простата или, както се казва, хроничния простатит, може да доведе до увреждане на простатната жлеза и съответно нарушение в половата сфера.

Лятото вече отмина, но можем ли да пипнем подобно нещо в басейн, в морето, където е по-мръсно?

Никога не е изключено да стане това.

Как се лекуват подобни неща?

На първо място трябва да се постави точната диагноза, тоест кой точно е причинителят. Може да бъде банална бактериална флора, да не изпадам в подробности по отношение на имената им, може да бъде хламидиална инфекция, която също е доста разпространена. Така че, установим ли причинителят, прави се съответната антибиограма, което означава изследване на стерилна урина или на сперма, която показва какъв е причинителят и на какъв антибиотик е чувствителен той.

Упорити ли са тези заболявания?

Да, за съжаление, много са упорити. Ние трябва да спазваме винаги схемата за лечение – подходящия антибиотик достатъчно дълго време в достатъчна дозировка.

А защо са толкова упорити, на каква база?

Упорити са, защото пациентите не винаги спазват съветите, които им дават специалистите.

Какво бихте препоръчали на тези мъже, които са полово активни и са подложени на тези опасности? Презерватив… мъжът в едната стая, жената – в другата?

Най-важното нещо е да спазват половата хигиена, второ – да имат сравнително постоянен партньор и, разбира се, да използват презервативи.

Виждали ли сте много тежки заболявания от полова немарливост?

Има тежки заболявания, в смисъл, че те водят понякога до отклонения в психиката. Пациентите стават много акцентирани върху заболяването си, непрекъснато говорят за него, непрекъснато имат оплаквания, независимо, че не винаги може да намери обективна симптоматика.

Много интересно.

Да, и аз така мисля.

Много ви благодаря, проф. Младнов, за гостуването.