Вселенският патриарх освети икони на българската църква в Истанбул
Вселенският патриарх освети икони на българската църква в Истанбул / netinfo

Вселенският патриарх Вартоломей Първи освети и благослови днес иконите на българската църква в Истанбул. По този повод в  българската екзархия Шишли в града се проведе специална церемония, с религиозна служба и другарски обяд.

Присъстваха около 350 души - истанбулски българи и групи от София, Пловдив и гръцкия град Солун. Честването на днешния ден на християнския празник Свети Мина също допринесе за масовото посещение на проявата, която се превърна в двоен празник за православните българи в Истанбул.

От България специално пристигна митрополит Наум,секретар на Светия синод. Празника почете с присъствието си Иван Желев, директор на Дирекцията по вероизповеданията на България. Между официалните гости  бяха посланикът на България в Турция Бранимир Младенов, генералният консул на България в
Истанбул Евгени Генев и генералният консул на България в Одрин Ангел Ангелов.

Религиозната служба, на която бяха осветени и благословени светите икони, се състоя в екзархийската църква "Свети Иван Рилски". 30-те икони, които бяха осветени и благословени от Вселенския патриарх и от митрополит Наум, са дар за българската църква в Истанбул от художника Желю Желев.