Врабчетата у нас намалели значително за 11 години
Врабчетата у нас намалели значително за 11 години / БГНЕС, архив

С една трета са намалели домашните врабчета у нас за 11 години, отчетоха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), чиито експерти всяка година броят широко разпространените птици у нас.

Врабчето е на 13-о място по разпространение в страната, състоянието му се влошава с почти една трета (31%) спрямо 2005 г., сочат данните на неправителствената организация. С този темп на намаляване е възможно след 20-30 години да няма врабчета, каза Йордан Христов - експерт от дружеството.

Врабчетата у нас изчезват

Основните причини за намаляване на птиците е унищожаването на средата им за живот - местата за гнездене и хранене, коментираха от БДЗП. Според експертите на дружеството през последните години има масово премахване на по-стари дървета и храсти, не само в столицата, но и в други градове, което масово се отразява на птичите популации, включително на врабчето.

Всеки вид има своето място в природата, тъй като е специализиран в използването на определени ресурси в нея. Изчезването на всеки вид би се отразило неблагоприятно върху други видове и върху хората, коментира експертът.

Изчезването на вид, който се храни с насекоми, ще доведе до размножаването на повече насекоми и това ще е във вреда за хората, даде пример той.

Врабчетата усещат изневярата

Резултатите от 11-годишното проучване, организирано от дружеството за защита на птиците, показват тревожни резултати за състоянието на широкоразпространените птици.

Оценени са 71 вида птици, от които 21% намаляват, популациите на 18% от видовете се увеличават, а стабилно е състоянието на 23%. За 38% от птиците е неопределено състоянието на популацията, тъй като тенденциите се променят в много широки граници, коментира Христов. По думите му обаче сравнение на данните от 2015 г. с тези от 2014 г. показват известно в подобрение на състоянието на птичите популации.

Източник: БТА