Водещо име в областта на световната онкохематология участва във форум за левкемията
Водещо име в областта на световната онкохематология участва във форум за левкемията / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Водещо име в областта на световната онкохематология участва във форум за левкемията
38429
Водещо име в областта на световната онкохематология участва във форум за левкемията
  • Водещо име в областта на световната онкохематология участва във форум за левкемията

На посещение в България е един от водещите лекари в областта на онкохематологията - американският проф. Франк Джайлс. Професорът е тук по покана на Българското медицинско сдружение по клинична и трансфузионна хематология и Новартис Онкология България.

Проф. Франк Джайлс участва в Национална годишна среща с международно участие на тема "Хронична миелогенна левкемия - новости в лечението и проследяването", която се провежда в София.

Проф. Франк Джайлс е специалист в областта на онкохематологията с повече от 20 години опит в разработването на нови медикаменти, имуно- и таргетни терапии, водещ изследовател в разработването на редица иновации в лечението на онкохематологични заболявания.В България той представи най-новия медикамент, който удължава живота на пациенти с хронична миелогенна левкимия (ХМЛ).

Водещо име в областта на световната онкохематология участва във форум за левкемията
netinfo
Франк Джайлс: „За първи път съм във вашата страна, във вашия град. Причината е, че е хубаво винаги да пътуваш, когато имаш какво хубаво да кажеш. Това ново лекарствено средство, което ще представим тук, наистина дава големи перспективи за достоен живот пред пациентите с левкимия. Важно е да определим точно целта. Ако го има протеинът, който създава условията да се развиват раковите клетки, има възможност с това лекарство болестта да бъде преборена. От изследванията, които правихме в цял свят, разбрахме, че това е едно стабилно лекарство, което има обещаващо бъдеще. Ние, нашата колегия е изключително обнадеждена.

Преди десет години най-често си говорехме с пациенти, които имат болестта ХМЛ, за това колко време им остава да живеят. Говорехме за пет-десет години. Сега разговорът е как и кога ще се роди детето. Имаме пациентки, които имат такава диагноза и са готови да бъдат майки. Това промени всичко в науката, не само в левкимията, не само в раковите заболявания, не само в медицината. Това промени цялото ни отношение към това, кое е възможно и кое не е възможно да бъде постигнато с медицински средства. Лекарството е толкова специфично, колкото можете да си представите и толкова добре действащо, колкото можете да допуснете. Това е един сигнал, че през последните десет години имаме достатъчно информация, защото пациентите ни живеят вече дълго, те са третирани с лекарството, защото то вече е одобрено от Европейската агенция за одобряване на лекарствените средства. По-късно тази година ще има още едно одобрено лекарствено средство, което е подобно на това, което вече съществува. До голяма степен новото лекарство е разработено благодарение на препарата, с който третираме ХМЛ.

Много приятно е да съм в България, след като влязохте в Европейската асоциация и както вече беше казано, международното сътрудничество е причината стотици пациенти в цял свят да бъдат поставени при еднакви условия".

Водещо име в областта на световната онкохематология участва във форум за левкемията
netinfo
Основните области, в които работи проф. Джайлс, са левкемии, лимфоми и мултиплен миелом, с фокус върху новите терапевтични подходи в онкохематологията. Професор по медицина от Университета в Сан Антонио, Тексас, и Националния ирландски университет, Дъблин, стипендиант и член на Кралския медицински колеж (Ирландия) и Кралския колеж по патология (Великобритания). Бил е заместник директор на Центъра за проучване и лечение на рака в Сан Антонио, началник направление хематология и онкология, директор на Института за лекарствени разработки. Носител на редица научни степени и множество международни награди. Автор е на над 500 научни публикации.