Велопоход „Екотопия” тръгва от България с акция за природата
Велопоход „Екотопия” тръгва от България с акция за природата / cнимка: Sofia Photo Agency

12-тото издание на международния велопоход „Екотопия” започва от България на 5 юли 2008 г. и ще завърши в Турция пет седмици по-късно. Тази година велопоходът акцентира върху енергийните и антиядрени проекти на Балканите, като участниците в колоездачния тур ще обърнат внимание на пет теми, касаещи актуални проблеми на опазването на околната среда в България.

Екотопия” се присъединява към кампаниите срещу проекта „АЕЦ Белене”, нефтопровода „Бургас – Александруполис”, проектите за строеж и експлоатация на нови ски-курорти в Родопите и Рила, както и тези за използване на цианиди в минно-добивната дейност. Ще бъде обърнато сериозно внимание и върху заменките на гори от Държавния горски фонд. Представители и експерти от тези кампании ще присъстват на събитието, за да разкажат повече пред европейските гости за последствията от реализирането на проекти, които унищожават природата и увреждат здравето на хората.

На откриването в петък ще бъдат демонстрирани слънчеви системи, които ще представят потенциала на България за развитие в сферата на възобновяемите енергийни източници.

В тура ще вземат участие над 30 души от България, още 15 европейски държави (Хърватска, Русия, Турция, Холандия, Босна и Херцеговина, Чехия, Португалия, Сърбия, Молдова, Франция, Полша, Германия, Испания, Италия, Великобритания), както и от САЩ, Нигерия, Израел.

„Екотопия” е ежегоден велопоход, в който взимат участие активисти, обединени от идеята за опазване на околната среда и социална справедливост. Той се организира от European Youth For Action (EYFA) от 1989 г., като се включват и местни еко-организации по трасето на тура.