В Пловдив започна почистването на „Източната порта”
В Пловдив започна почистването на „Източната порта” / снимка: Sofia Photo Agency

47 чистачки от общинска фирма „Чистота”, служители с резачки от „Паркове и градини”, граждани, администрацията на район „Централен” под ръководството на кмета Райна Петрова, представители на Археологическия музей, общинския институт „Старинен Пловдив” и Дарик радио започнаха масирано почистване на археологическите разкопки на ‘’Източната порта’’ на древния град.

Занемарените от 30 години каменни останки от антична римска улица най-после могат да бъдат видени ясно, след като дърветата и храстите бяха изрязани от служители на „Паркове и градини”. В акцията се включиха ученици от близките до „Източната порта” училища „Любен Каравелов” и „Гео Милев”. Трудът на най-пъргавите от тях бе възнаграден с подаръци, осигурени от магазин „Мосю Бриколаж”.

За да бъдат почистени архелогическите разкопки са нужни два три дни, каза пред Дарик Атанас Иванов от „Чистота”, който координира действията на чистачките, багера и камионите извозващи отпадъците и отговаря за археологическите разкопки в центъра на Пловдив.

Ще помислим за една ограда с мрежа на мястото, за да бъде ограничен за недоброжелатели достъпа до „Източната порта” и да не се изхвърлят там отново битови и строителни отпадъци, а от завода за торове „Агрия”, обещаха да осигурят препарати за обработване на почвата срещу растения, съобщи кметът на район „Централен” Райна Петрова. Тя е отворена към идеи за съхраняване на археологическите разкопки.

Бизнесмен има идея за изграждане на МОЛ със стъклен под, под който ще се виждат останките. Идея за изграждане на многоетажен паркинг над археологията пък има Весела Илиева-директор на общинския институт „Старинен Пловдив”.

Журналистите от Дарик радио и специалисти от „Мосю Бриколаж” стартираха боядисването на съществуващата метална ограда на „Източната порта” в зелен цвят в унисон с пролетта на днешния празник Благовещение.

Други новини от Пловдив