В Челопек ще има музей на народните занаяти
В Челопек ще има музей на народните занаяти / снимка: DarikNews.bg, Враца

С хляб и сол, бръшлян и здравец, посрещнаха двамата министри Вежди Рашидов и Мирослав Найденов във врачанското село Челопек. Там днес се проведе първия събор-изложение „Златни ръце български”. Сред гостите на изложението бяха също областният управител Пепа Владимирова, кметът на община Враца Костадин Шахов, депутатите Николай Коцев, Николай Рашев и д-р Янко Здравков.

Председателят на инициативния комитет Стефан Илиев дари с шарени торбички всички официални гости. В торбичките от ръчно тъкана вълна имаше по глава червен и бял лук, суха чушка и един празен лист. „Листа си го разделете на две, господа министри и депутати, и от едната страна напишете какво обещавате да направите сега, а от другата - какво сте изпълнили, което ще ни прочетете догодина”, каза Стефан Илиев. И дори им подсказа, че първото обещание трябва да е изоставената  от 20 години сграда в центъра на Челопек да стане първия в България музей на народните занаяти. Министърът на културата „върна топката”, като каза - „и аз давам един бял лист на хората от Челопек - в него да напишат проект, с който да бъде изграден музеят”. И каза, че пари за музеи в Челопек ще има. От 10 дни са открити нови пет сесии на обща стойност 1,5 млн. лева, които ще са за читалищно и музейно дело.

Министър Рашидов се ангажира догодина лично да дойде да пререже лентата на бъдещия музей. Направени бяха и първите дарения за бъдещия музей. Областният управител Пепа Владимирова подари книга за впечатления. Стефан Илиев дари на читалището в селото и на местната певческа група книга, издадена през далечната 1928 г., която съдържа 3000 български народни песни.

В първия събор-изложение взеха участие майстори със златни ръце от 15 населени места в цяла България - от Чипровци, Смолян, Разлог, Нови Искър, Враца, Криводол, Мездра, Бяла Слатина, Козлодуй и разбира се от селата Челопек и Паволче.

Други новини от Враца