УНСС спря приема на студенти платено обучение
УНСС спря приема на студенти платено обучение / снимка: Sofia Photo Agency, архив

УНСС спря приема на студенти платено обучение само няколко дни, след като го обяви. От университета обясниха пред Дарик, че платеният прием е преустановен заради промените в Закона за висшето образование. В първоначалния вариант на текстовете не са съществували ограничения за размера на таксите, които могат да се плащат от студените, обучаващите се в платена форма. В окончателния текст, публикуван през август, се поставят рестрикции, които правят платения прием икономически нецелесъобразен за университета.

До момента 74 души са подали документи. Вероятно тяхното желание ще бъде удовлетворено, но дали ще бъдат приети още студенти по това направление, ще бъде решено на следващия академичен съвет през септември.

Университетът обяви прием за 200 студенти платено обучение през учебната 2010/2011 г. в професионалните направления: "Право" (100), "Икономика и бизнес" (25), "Финанси, счетоводство и контрол" (50) и "Администрация и управление" (25).

Обявената семестриална такса за "Право" беше 1385,60 лв., а за другите три специалности - 866 лв. За платено обучение можеха да кандидатстват само кандидат-студенти, участвали в класирането за държавна поръчка, които обаче не са получили място в желаната специалност.