Умуват за по-евтин трамвай или автобус през уикенда
Умуват за по-евтин трамвай или автобус през уикенда / Sofia Photo Agency
По-евтини тарифи за пътуване с градския транспорт на София през почивните и празнични дни обмислят в компанията за обществен превоз, информираха за Дарик радио експерти от компанията, ангажирани с въвеждане на електронното таксуване. По-ниската цена може да се въведе обаче, когато се внедри изцяло електронното валидиране и има възможност и за времеви билети.

Друг вариант за по-евтино пътуване през почивните и празнични дни е с една електронна карта да могат да пътуват например двама или трима души от семейство. Експертите на компанията за градски транспорт и директорът й Николай Костов обясниха, че електронната карта за пътуване ще трябва да се валидира задължително, независимо, че контрольори във всеки момент ще могат да проверят дали е валидна, защото само ако е отчетена ще може да се иска обезщетение при инцидент.

Засега електронната система ще заработи само в електротранспорта. За въвеждането й в автобусния превоз ще трябва да се направи нова обществена поръчка, каза Костов. Заместник-кметът по транспорт Велизар Стоилов пък съобщи пред финансовата комисия на общинския съвет и така потвърди информацията на Дарик радио, че електронният билет се отлага за 1 септември. Той допълни, че икономия от 235 000 лева от средствата за електронната система ще се използват за купуване на специалните устройства за контрольорите. В момента такива устройства-четци има само 20, а щатните контрольори са близо 130.

Както Дарик вече информира, нова наредба урежда пътуването с транспорта при въведена електронна система, а новите моменти открои Николай Костов: Фишът отпада като вид наказание за нередовен пътник, остава глобата и акт. Работещите на трудов договор в Столична община и районите ще получават карта за безплатно пътуване. Даваме възможност на човек, който има 5- или 10-талонен билет със същия талон да си таксува и багажа.