/ Thinkstock/Getty Images
На Балканите ще се строи център за лечение на онкоболни с нова технология, разработена от ЦЕРН. Все още няма решение в коя държава ще е той, но според проф. Леандър Литов България има всички шансове да е избраната държава.
 
Проектът ще струва между 200 и 220 млн. евро, а финансиране ще се търси по програмата за развитие на Югоизточна Европа и по-конкретно - на Западните Балкани.
 
Идеята е да се изгради научен център за лечение на туморни заболявания със снопове от протони и леки йони, обясни физикът в ЦЕРН проф. Леандър Литов. Въпросното лечение е много по-щадящо за пациентите и това е голямото му предимство, каза още професорът.
 
Центърът ще предлага лечение на онкологични заболявания чрез т.нар. адронна терапия с използването на протонно и йонно лъчение, което е много по-щадящо за пациентите и с много по-висока степен на повлияване на онкологични заболявания, в сравнение с конвенционалната рентгенова терапия, разясни той.
 
Проф. Леандър подчерта, че подобен център може да осигури лечение за 1500 души годишно и диагностика за 2000 души, като за неговото изграждане ще са необходими около 6 години.
 
В света има 10 такива центрове, а 4 от тях  са в Европа. Досега по тези методи в света са лекувани над 150 000 човека, а  в Германия то струва 50 000 евро. Целта е в този център за лечението на български пациенти да са необходими не повече от 25 000 евро, а разходите да се поемат от Здравната каса.