Старинният Созопол оглави  „Чудесата на България“
Старинният Созопол оглави „Чудесата на България“ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Старинният Созопол оглави „Чудесата на България“
38605
Старинният Созопол оглави „Чудесата на България“
  • Старинният Созопол оглави „Чудесата на България“

Старинният Созопол е на първо място в топ десет на туристическите обекти в класацията "Чудесата на България", която се организира от вестник „Стандарт". Вече са ясни първите десет културно-исторически обекта, избрани между общо тридесет „чудеса" при онлайн гласуване в сайта на вестника. Кампанията е подкрепена от министерства, организации, експерти и медии, сред които е и Дарик. Предстои общественият съвет да избере трите исторически или архитектурни „съкровища", които държавата приоритетно ще финансира.

Освен Старинния Созопол на първите десет места в „Чудесата на България" са класирани по брой гласове и Перперикон, Несебър - Античен град, тракийско светилище Татул, Белоградчишките скали и Белоградчишката крепост, Мадарският конник и Шуменската крепост, римският град Деултум край Дебелт, архитектурно-археологически резерват "Царевец" и "Трапезица", Рилски манастир и историко-архитектурен резерват "Велики Преслав".

Между 5 и 10 млн. лв. ще инвестира финансовото министерство за развитието на избраните десет туристически обекта до началото на лятото, каза финансовият министър Симеон Дянков. Какво и как ще се финансира с тези пари пък ще реши общественият съвет за чудесата на България, председателстван от министъра на културата Вежди Рашидов, каза още Дянков. „Сумата не е особено голяма, но да се започне нещо, така че на него да може да се надгражда с европейски пари, така че те да изглеждат и по по-добър начин", допълни вицепремиерът.

Първите три „чудеса на България", които предстои да бъдат избрани, пък ще бъдат включени в новия клип на културния туризъм, а десетте от онлайн гласуването, ще бъдат включени в специалните турове по пътя на траките. Общините, в които се намират тези десет обекта, пък ще вземат участие в световните туристически изложения. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и заяви, че трябва да се развие алтернативният туризъм у нас. „Туризмът не означава да продаваме само пясък, снежинки и чаршафи. Културно-историческият туризъм ще ни доведе хубавите, качествени туристи", смята той.

Първите пет туристически обекта ще получат помощ по европейски проекти, ангажира се министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Той уточни, че досега са инвестирани близо половин милиард лева европари в културно-историческото ни наследство.

До три месеца ще бъде изцяло изяснена собствеността на десетте туристически обекта, попаднали в класацията, пък каза зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева. „Може би 90 процента са обектите, които или нямат актове за държавна собственост, или съществуващите актове са неактуални", коментира тя.

До шест месеца десетте чудеса на България да бъдат представени в Европейския парламент се нае евродепутатът Слави Бинев. Предстои официална церемония по обявяването на трите най-важни „чудеса на България", която ще бъде под патронажа на премиера Бойко Борисов.