Сред водещите страни в Европа сме по смъртност от рак на маточната шийка
Сред водещите страни в Европа сме по смъртност от рак на маточната шийка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сред водещите страни в Европа сме по смъртност от рак на маточната шийка
64736
Сред водещите страни в Европа сме по смъртност от рак на маточната шийка
  • Сред водещите страни в Европа сме по смъртност от рак на маточната шийка

Страната ни е сред водещите в Европа по смъртност от рак на маточната шийка. Според статистиката всеки ден по една българка се разболява, а ситуацията е по-тревожна единствено в Литва и Румъния.

Най-висока е заболеваемостта от рак на маточната шийка в плевенска област, а най-ниска - в Пловдив, стана ясно по времена семинар на Здравното министерство във Велинград.

Ако през последните години страни като Австрия, Германия, Великобритания и Финландия отбелязват спад на новите случай на коварното заболяване, то у нас продължава тенденцията на увеличаване.

Най-много начални стадии на рак на маточната шийка у нас са диагностицирани във Велико Търново, а столицата пък е водеща по напреднали стадии. Подобна е и ситуацията с рака на гърдата, който обхваща най-вече жени от София, Пловдив, Варна и Бургас, тъй като според онколозите е заболяване на урбанизацията.

Общият брой на болните от рак на гърдата са 40 000, а годишно заболяват по повече от 3500. По-често боледуват нераждали и некърмили жени, като рисковете за това може да се ускорят от добре познатите ни фактори като тютюнопушене, алкохол и стрес.

Висока остава и честотата на заболеваемост у нас от рак на дебелото черво, рискови фактори за който са тютюна, храненето и физическата активност. 80 на сто от болните с този вид рак са на възраст над 50 години, а след тази граница рискът се удвоява на всеки 10 години допълват специалистите.