Според Бокова Австралия най-сетне мисли за състоянието на Големия бариерен риф
Според Бокова Австралия най-сетне мисли за състоянието на Големия бариерен риф / БГНЕС

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че австралийското правителство е започнало да се вслушва в международните опасения за състоянието на Големия бариерен риф, подхранвайки надеждите, че мястото може догодина да се размине с вписване в листата на застрашените обекти, пише в „Гардиън".

Вестникът цитира Бокова, че се надява правителственият план на Австралия за рифа да „обърне тенденцията" на влошаване.

Бокова заявила, че комисията по световно наследство на ЮНЕСКО е „много разтревожена от увреждането, нанесено на Големия бариерен риф, но сега, щом правителството се е вслушало, то е започнало да предприема сериозни мерки".

„Определено някои от решенията, вземани в миналото, бяха притеснителни. Комисията по световно културно наследство заяви, че ще преразгледа списъка със застрашени обекти за следващата година, което очевидно е разтревожило австралийското правителство и то е предприело действия. Сега се надявам, че ще обърнем тенденцията. Имахме ползотворен диалог с властите и сме окуражени от това, което чухме, че те ще действат решително. Бихме препоръчали правителството да се съсредоточи върху изключителното културно наследство, което представлява рифът и да се спре всяка възможност за бъдещо увреждане, вместо да се компенсират вече нанесените щети. Говорим с тях в дух на разбирателство и аз съм удовлетворена", казва Бокова пред „Гардиън".

Вестникът отбелязва, че експертите на ЮНЕСКО преглеждат плана на Австралия за справяне с разрушението на Големия бариерен риф, който е загубил половината от кораловото си покритие в последните тридесет години. Австралийската научна академия изразила съмнение дали правителственият план ще успее да възстанови рифа.

Ръководителят на ЮНЕСКО приветствал също решението на Министъра на околната среда Грег Хънт да обяви за незаконно изхвърлянето на изкопна земя в зоните на рифа.

„Поискахме от тях да приемат съответното законодателство и те ни представиха това решение, което е приветствано. Имахме ползотворен и откровен разговор за тези неща. Не бих могла да предреша действията на комисията, но докато се поддържа диалогът с гражданското общество и се чуват препоръките на експертите, това ще е позитивно за дългосрочното опазване на рифа. Но още е много рано да се говори за това какво ще се случи догодина", цитира „Гардиън" казаното от Бокова.

Вестникът отбелязва, че комисията по защита на културното наследството изрази притесненията си по повод разширяването на пристанищата и развитието на околната среда пред властите в Куинсланд, както и относно изхвърлянето на изкопна земна маса. Бокова, която имаше срещи с Хънт и министъра на външните работи Джулия Бишоп този месец в Австралия, заявила, че Хънт „е изслушал внимателно" молбата й правителството да запази своето право на надзор върху рифа.

Скорошна оценка, представена от управата на Морския национален парк „Голям бариерен риф" посочва климатичните промени като основна заплата за кораловата екосистема, а за влошаването допринасят още замърсяването, необичайните метеорологичните явления, както и заболяване по коралоядната морска звезда.

Рифът, заедно с Националния парк Какаду и Тропическите гори на Куинсланд, са вписани като част от световното културно наследство, чието състояние е породило „значително притеснение" според анализ на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси.

В „Зеления списък" на Международният съюз за защита на природата и природните ресурси, посочващ най-добре поддържаните природни зони в света, са включени парковете на остров Монтагю и Националния парк Арквал - и двете места отново в Австралия, пише „Гардиън".