Смъртният акт на Пенчо Славейков вече е у нас
Смъртният акт на Пенчо Славейков вече е у нас / netinfo

Кметът на Брунате връчи в Трявна единственото копие на документите, удостоверяващи смъртта на Славейков.

„Вие имате пълното основание да се гордеете с такъв поет, но искам да ви кажа, че ние също се гордеем с него. Ние също сме имали възможността да бъде наш съгражданин, макар и за кратък период, но той е оставил трайна следа в нашето общество", с тези думи кметът на италианския град Брунате Давиде Бодини връчи единствено копие на документите, удостоверяващи смъртта на Славейков, на Дончо Захариев, кмет на община Трявна.

Давиде Бодини е издирил в общинския архив документите, свързани със смъртта на Славейков. Той даде копия от акта за установяване на смъртта на поета от лекар, смъртния акт, искане от тогавашния генерален консул на България за пренасяне на тялото на Славейков в родината му, разрешение от община Брунате това да стане, както и проект за надгробна плоча, който е бил изработен преди искането за пренасяне на тялото.

Най-великите любовни истории на всички времена

Бодини подари на Дончо Захариев и книга с 50-те най-интересни неща, свързани с Брунате, в която е включен материал за Пенчо Славейков, както и за възпоменателната плоча на поета, разположена на библиотеката в красивото градче на брега на езерото Комо. Той обяви, че това е момента да бъдат положени основите на едно културно побратимяване между двата града.

„Преди години Пенчо Славейков направи така, че ние много отдавна да бъдем побратимени градове, а сега само формално да финализираме тази връзка. Благодарим ви от сърце за тези изключителни документи, които ни предадохте и които ще бъдат изложени на почетно място в малката, но величествена Славейкова къща", коментира Дончо Захариев.

Той поднесе на кмета на Брунате плакет с герба на община Трявна и книгата „Зографии от Трявна" на Люба Цанева.

Тази година ще има и награда за непубликувана поезия „150 години от рождението на Пенчо Славейков" като част от международния литературен конкурс „Алда Мерини", който се провежда всяка година в Брунате и носи името на местна поетеса.