Слава Иванова става директор на Българския Лувър
Слава Иванова става директор на Българския Лувър / БГНЕС
Слава Иванова става директор на Българския Лувър
77433
Слава Иванова става директор на Българския Лувър
  • Слава Иванова става директор на Българския Лувър

Изкуствоведът Слава Иванова е назначена със заповед на Вежди Рашидов за директор на новия Съвременен музеен център в кв. „500", известен като Българския Лувър до обявяването на конкурс, съобщиха от Министерство на културата.

Слава Иванова беше директор на Националната художествена галерия в периода 2009 - 2013 г.

През 2011 г. тя работи и за откриването на нов филиал на НХГ в София, представящ изкуството от епохата на социализма със скулптурна експозиция на открито. От културното ведомство посоват, че Иванова вече се е запознала с екипа, с който ще работи в музея.

Слава Иванова е била представена и на архитекта на Националния музеен комплекс в кв. „500" Янко Апостолов. Музейният център в сърцето на София включва зали за постоянни и гостуващи експозиции, реставрационни ателиета, административни офиси, модерни хранилища за съхранение на художествени произведения, както и разнообразие от обществени пространства.

Комплексът е композиран около отворена скулптурна градина, която ще бъде сърцето на музейната институция и ще се използва за скулптурни експозиции и за специални обществени събития с културна насоченост.

Директорът на новия Съвременен музеен център Слава Иванова ще има двама и двама заместници - изкуствоведите Яра Бубнова и Бистра Рангелова. Председател на Художествения съвет на новия Съвременен музеен център ще бъде академик Светлин Русев. Слава Иванова беше директор на Националната художествена галерия в периода 2009 - 2013 г. Под нейно ръководство в Националната художествена галерия са уредени и ретроспективни юбилейни изложби на художници като Владимир Димитров - Майстора, Никола Танев, Захари Зограф, Георги Баев.

Представителни експозиции на българското изкуство НХГ показва в Брюксел, Черна гора, Париж, Солун. В залите на галерията гостуват и изложби на майстори на модерното и съвременното изкуство от Франция, Великобритания, Япония, Р. Корея, Унгария, Турция.
През лятото на 2013 г. Слава Иванова е наградена с орден за изкуство и литература на Министерството на културата и комуникациите на Република Франция.