Шестима в битка за членство в Съвета за електронни медии
Шестима в битка за членство в Съвета за електронни медии / БГНЕС, архив
Шестима в битка за членство в Съвета за електронни медии
86306
Шестима в битка за членство в Съвета за електронни медии
Шестима в битка за членство в Съвета за електронни медии
  • Шестима в битка за членство в Съвета за електронни медии
  • Шестима в битка за членство в Съвета за електронни медии

Шестимата кандидати бяха изслушани от парламентарната комисия за култура и медии за членство в Съвета за електронни медии (СЕМ). Претендентите са Любомир Халачев, София Владимирова, Васил Чобанов, Розита Михайлова-Еленова, Иво Драганов и Кин Стоянов.

Насилието в ефира на телевизиите, кризата на свободата на словото и недостига в програмите за деца са сред приоритетите, около които се обединиха кандидатите.

СЕМ пак не успя да избере нов председател

Според Любомир Халачев, който е кандидат на АБВ, посланието което изпращат повечето медии е неподходящо.

"Днес ние пускаме която и да е телевизионна програма и в първите минути само, докато минават надписите, 20 души хвърчат във въздуха, гръмнати, разстреляни. И след това ние се чудим, че на улицата двама души, симпатични млади хора, в 8.30 ч. сутринта се пребили от бой. Естествено, че така ще бъде", заяви той.

"Става дума за програмите на телевизиите, за езика, който се употребява там. Не е достатъчно да кажеш "Сложете червена точка, че сега ще псувам", възмутено коментира още Халачев.

Кандидатурата на Кин Стоянов е подкрепена от депутата Слави Бинев. Стоянов засегна темата с мандатността на членовете на СЕМ.

"Вие може да ме убеждавате, че законът у нас позволявал членовете на регулаторите да превишават срока на мандатите си. Опитайте тогава да убедите пешеходеца, щом е вдишал, че законът му позволява да задържи вдишания въздух. Въпреки че вече е изчерпил кислорода си. Може законът да му го позволява, обаче законите на естеството не му го позволяват това. Познатият ни от последните години СЕМ отдавна изчерпи своя кислород. Ротацията в него трябваше да започне още преди година и половина", изтъкна Стоянов. 

СЕМ обяви конкурс за генерален директор на БНР

Розита Еленова, предложена от депутата Росен Петров обясни, че ако бъде избрана за член на Съвета, ще се бори за нов модел на финансиране на обществените медии - парите да следват зрителя.

"В идеалния си вид предлаганият модел ще може да бъде формулиран с краткия модел, че парите на държавата следваща зрителя. И няма да се движим от симпатиите към генералния директор или симпатиите към една или друга политическа формация и сила. Поставят се обективни критерии - рейтингът", посочи Еленова.

Очаква се преди великденската ваканция на депутатите новите членове на СЕМ да са ясни.