СЕМ обяви конкурс за генерален директор на БНР
СЕМ обяви конкурс за генерален директор на БНР / netinfo

Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви началото на конкурса за избор на генерален директор на Българското национално радио (БНР). Решението беше взето на редовно заседание на регулатора днес.

Приемът на документи в СЕМ ще започне от 1 април, като желаещите да ръководят радиото могат да подадат кандидатурите си до 15 април. До 20 април съветът ще направи проверка на документите и ще обяви допуснатите участници в конкурса до 10 май.

Процедурата продължава с изслушване и събеседване с кандидатите, което ще се състои на 11, 12 и 13 май. Изборът на нов генерален директор на БНР ще бъде обявен до 20 май.

Сред изискванията за поста е кандидатът да бъде български гражданин, да има висше образование, пет години трудов стаж в радио. Членовете на СЕМ приеха като допълнителен критерий кандидатът да има управленски опит от три години, а в концепцията, с която се представя, да има предложения за управление на медиата на базата на анализ на актуалната ситуация в радиото, както и какви са мотивите му за поста.

Предвижда се и възможност журналисти от БНР да задават въпроси на кандидатите по време на датите за събеседване с тях.

Мандатът на сегашния директор на БНР Радослав Янкулов изтича в края на май. На заседанието си днес регулаторът отново не стигна до гласуване на оставката на председателя Георги Лозанов, който почти преди месец заяви желание да се оттегли.