/ Istock
Специални епизоди на „Черешката на тортата“ ни отвеждат директно в Дивия север на Българското Черноморие – новият дом на „Игри на волята“. Повлиян от духа на най-мащабния риалити формат, кулинарното предаване ще бъде по-екстремно от всякога в следващите две седмици. Домакини в тези необикновени епизоди на волята и добрия вкус ще бъдат едни от най-колоритните и борбени играчи от последните три сезона на “Игри на волята“. 

В епизода довечера ще видим колоритния Куков от четвъртия сезон на едноименното риалити за издръжливост, който ще се развихри и ще даде най-доброто от себе си, за да грабне приза. Освен това епизодът ще ни пренесе край Шабленската тузла - природна забележителност с изключителни еколочни и здравни значимости.

Екипът ни се вдъхнови и решихме да ви разкажем както малко повече за мястото, така и за ползите от калолечението.

Шабленската тузла се намира на около 6 км източно от гр. Шабла. Езерото е изцяло отделено от морето с широка около 80 м пясъчна коса. Представлява солено езеро – лагуна, формирано основно от просмукването на солени морски води под пясъчните дюни, които го отделят от морето.

http://


Природозащитна значимост на Шабленската тузла се корени в това, че е обрасла с тръстика, а останалата част е покрита със соленолюбиви водорасли. Произходът и екологичната характеристика на Тузлата показват, че това малко езеро е уникална крайбрежна екосистема с изключително богат растителен и животински свят. Там се срещат 13 вида редки и застрашени растения, включени в Червената книга на България и има над 41 вида гнездящи птици.

Във водния баланс на Шабленското солено езеро участват както морски, така и пресни подземни води от сарматските варовици, чието ниво излиза на повърхността. Благодарение на подземното подхранване, дори и в много безводни години водната покривка над калището, макар и съкратена по площ, се задържа, като го предпазва от окисление. Условията за калообразуване в Шабленската Тузла са благоприятни и така в продължение на хилядолетия водната флора и фауна са допринесли за формирането на лечебна кал с уникални качества. 

В сравнение с останалите калонаходища в нашите крайморски езера, Шабленското изпъква с изключително високите си качества и еднородност. Неговите запаси, определени с доста голяма точност по изомощностите на калния пласт, възлизат на около 200 000 тона.

А какви са природните ползи от лечебната кал за организма?

Тя наистина е дар от природата. Заради сложния си физико-химичен състав, оказва благотворно влияние върху здравето. Повишава имунитета, разкрасява кожата и косата и благоприятства за повлияването на някои сериозни заболявания.

лечебна кал
Istock

Лечебните свойства на калта са открити преди хилядолетия и от тях са се възползвали редица древни цивилизации – Египет, Римската империя, Древна Елада, Индия.

Впоследствие популярността на калолечението расте в Ренесансова Италия, Франция, Германия, Чехия и Русия. А днес? Днес по цял свят има много курорти, които са основани заради калта от естествени находища на близо.