С тържествена заря приключи честването на Независимостта на България
С тържествена заря приключи честването на Независимостта на България / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Отбелязваме тържествено годишнина от обявяване на независимостта на България
66712
Отбелязваме тържествено годишнина от обявяване на независимостта на България
  • Отбелязваме тържествено годишнина от обявяване на независимостта на България

Със Света литургия, отслужена сутринта в църквата „Св. 40 мъченици" във Велико Търново започнаха честванията по повод 105-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. В 9:00 ч. в двора на храма, където Цар Фердинанд е обявил българската независимост, бяха осветени и поръсени бойното знаме на НВУ „В. Левски" и знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. По традиция старопрестолният град е център на националните чествания на 105-та годишнина от провъзгласяването на важния исторически акт, но в цялата страна с различни прояви ще бъде отбелязан също Денят на Независимостта.

Военният ритуал по издигане на националното знаме започна по традиция в 10.30 ч. на крепостта Царевец. 150 бели, зелени и червени балони излетяха в небето под звуците на националния химн. В двореца на българските владетели бе прочетен манифеста, с който княз Фердинанд е обявил независимостта на 22 септември 1908 г.

В словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни събитията от преди 105 години и подчерта, че „ние, българите винаги, когато сме били обединени, сме постигали целите си". Вицепрезидентът Маргарита Попова, която бе сред официалните гости на празника определи акта на независимостта като „епохално дело - залог за мир и разбирателство на Балканите". Попова заяви още, че винаги трябва да следваме посоката, начертана преди седем години и посъветва политиците и държавниците да се вслушват в гласа на народа и всеки ден да се борят за доверието на гражданите. „А ние, политиците и държавниците, както е казал мъдрият държавник Александър Радев, да не искаме хората да ни обичат на всяка цена, а всеки ден да се борим за тяхното уважение, защото това чувство е по-дълбоко, по-солидно и трайно. Днес приляга да завърша моето поздравление към вас с думите: Да живее българският народ", каза Попова.

След отслужения празничен благослов бяха поднесени венци и цветя на Пирамидата на независимостта. Празнично шествие, водено от представителни духови оркестри премина по главната улица от Царевец до паметника Майка България, където бяха поднесени цветя.

Честването продължи с атрактивна възстановка и дегустация „Пътят на хляба" по членове на клуб „Традиция", които показаха как се е замесвал хляб в началото на Възраждането.

Празничната програма в следобедните часове също беше наситена с много и интересни събития. От 13.00 и от 15.00 ч. екскурзоводите от Регионалния исторически музей развеждаха туристи по исторически места, свързани с Деня на Независимостта. Екскурзоводският тур стартира от църквата „Св. 40 мъченици", където цар Фердинанд е провъзгласил историческия акт, мина през Царевец и стигна до Музей „Възраждане и учредително събрание".

В 15.30 ч. пред Художествената галерия „Б. Денев" беше открит реконструиран фонтан. Той е възстановен със средства от Ротари клуб. В 16.00 ч. беше открита изложба „105 години независима България", която показа снимки и документи върху виниловите пана пред Факултета по изобразителни изкуства.

Час по-късно пред общината започна концерт на Фолклорен ансамбъл „Българе", който подгря за началото на Голямото търновско хоро. Инициативата се организира за втора поредна година и е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска културна столица. Голямото търновско хоро стартира в 18.00 ч. от паметник „Майка България" до крепостта Царевец. Финалът беше на площад „Цар Асен Първи", където в 18.45 ч. с общи изпълнения ще се представят участниците във фестивала на военните духови оркестри.

С тържествена заря-проверка във Велико Търново завърши празничната програма по повод 105-та годишнина от обявяването на Независимостта на България.

По традиция старата столица е център на националните чествания.

Именно там на 22 септември 1908 г. в двора на църквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста, с който е провъзгласена Независимостта, а той приема титлата цар на българите.

От 1998 година денят се чества като национален празник.

Гости на официалната церемония на площада пред Царевец бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министър-председателят Пламен Орешарски, министри, народни представители и посланици.

Отново бе прочетен Манифестът от 1908 г. Кметът на града Даниел Панов приветства всички присъстващи. Празнично слово произнесе и председателят на парламента Михаил Миков, който преди това прие почетните роти на Националния военен университет.

„Именно тук, в Търново, е скъсан Берлинският договор и България прогласява своята Независимост. Този акт, подкрепен от целокупния български народ, е дело на българските политици", каза Миков.

„Днес ние, свободни и независими, имаме своята роля и в Европа, и на Балканите, и трябва да постигаме политическите резултати не на върха на щика, не със сабята, а с онези усилия, които се изискват от лидерите и политиците, които народът избира, за да го водят напред, да налагат и да постигат интересите на българските граждани в Европа и на Балканите", подчерта председателят на парламента.

"Тази свята дата не е само част от славната страница на нашата история, но тя е фундамент на нашето национално самочувствие. Тя е стъпка, която завинаги доказва, че традицията на хилядолетна България има достойните си потомци", каза още Михаил Миков.

Той завърши словото си с думите на манифеста - „Да живее свободна и Независима България, да живее българският народ".

Празничният ден завърши с аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина" и пищни илюминации.

Други новини от Велико Търново