Ръководителят на ансамбъл „Пирин подаде оставка
Ръководителят на ансамбъл „Пирин подаде оставка / netinfo

Художественият ръководител на ансамбъл „Пирин" Димитър Христов подаде оставка. Заповедта за напускането си той връчи официално днес на кмета на Благоевград Костадин Паскалев. Като мотив за решението си Димитър Христов посочи невъзможността през двете години и половина, в които ръководи ансамбъла, да създаде свой екип. „Като диригент на ансамбъл „Тракия" в Пловдив наложих своето име, своите навици, тук обаче не успях да сформирам екипа си", коментира той.

Според него и младостта му е изиграла лоша шега. „Исках да бъда творчески ръководител, но не се получи", каза още Димитър Христов и допълни, че творческата му биография е приключила през 2006 година, в момента когато е поел благоевградския ансамбъл.

„Доволен съм от концертната дейност на ансамбъла, но не успях да се преборя за друг вид работа, която да ми даде усещането за съвремие. След колос като Кирил Стефанов, който 50 години управляваше институцията, нещата за един млад човек са трудни. Уморих се", допълни той. Според него системата, която битува в момента в ансамбъла, не е правилна и статуквото трябва да се промени.

Що се отнася за гръмналия скандал за източването на 10 500 лева от безплатни концерти на професионалния състав в Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Трявна и Ямбол в периода от 31 май до 8 юни, Димитър Христов поясни, че е обидно да коментира клеветата, тъй като с ансамбъл „Пирин", който е с близо 55-годишна история, никой не бива да се подиграва", категоричен е Христов.

По повод бъдещите му творчески планове, Димитър Христов уточни, че в следващите два месеца ще напише два тома партитури. "Имам и предложения за работа от много места", не скри бившият вече ръководител на ансамбъл "Пирин".

Досегашният диригент на оркестъра на ансамбъл „Пирин" Петър Кръстев става главен художествен ръководител на благоевградския състав, научи Дарик. Той бе представен пред певците и танцьорите от кмета Костадин Паскалев. Петър Кръстев ще изпълнява временно ръководната длъжност до провеждането на конкурс за избор на титуляр.

Новини от Благоевград и региона