/ Thinkstock/Getty Images
Размерът е от значение за представителите на вида Дългоноса маймуна - японско изследване показва, че мъжките екземпляри с по-големи носове привличат повече женски в харемите си, пише сп. "Сайънс адванс".
 
Изследователи от университета на Киото са установили, че мъжкарите от вида с по-големи носове имат и по-едри тяло и тестиси. По-внушителният обонятелен орган свидетелства, че притежателят му е по-силен и плодовит, в резултат на което не му се налага да се конкурира излишно за женско внимание.
 
При маймуните от този вид начело на харем от женски и техните малки стои "носово надарен" мъжки екземпляр. Големият нос е своеобразна реклама за женските, че притежателят му е доминиращ мъжкар с добри оплодителни способности, които е вероятно да предаде на потомството. Това кара "косматите дами" да се ориентират към лидера с внушителен нос.
 
"В еволюционен план тази характеристика е от голямо значение, имайки предвид специфичната социална структура при животните от вида", обясняват специалистите.
За целите на изследването са наблюдавани екземпляри от вида Дългоноса маймуна, обитаващи остров Борнео и зоопаркове в Япония и по света.
 
БТА