Разкриха погребение на боен кон от XIV век на Перперикон
Разкриха погребение на боен кон от XIV век на Перперикон / DarikNews.bg, Дарик Кърджали

Погребение на боен кон в близост до мюсюлманско тюрбе /мавзолей/ разкри на третия ден от началото на разкопките на Перперикон ръководителят им проф. Николай Овчаров. Животното е погребано по мюсюлмански обичай в посока Север-Юг, в специално правоъгълно помещение, буквално долепено до тюрбето.

„Находката е уникална, защото до този момент на мен не ми е известно такова погребение да е описано в османската археология - става дума за края на 14-ти век. До скелета на коня е намерена керамика, монета, пръстен и военни сечива, всички датирани към същия период. Няма описано погребение на кон от това време период, според османиста Веско Обрешков", заяви проф. Овчаров.

По думите му става дума за номадска традиция, описана още при прабългарите, а също и при узите, печенезите и кумани, когато войните се погребват заедно с бойните си коне.

Според археолога конят е убит по време на битка, а за това говори и обстоятелството, че един от предните крака на коня е отсечен и е поставен допълнително в гроба. Това е станало по време на битка, убеден е археологът.

„Всичко това ни говори за османския период през 1360-1361 година, след превземането на Перперикон от османлиите, когато в скалния град на траките е разположен османски гарнизон. Според историческите източници първият голям превзет град при османското нашествие на север е Демотика през 1359 година. Главнокомандващ е Хаджи Албиги, който командва османските части в този район. Той организира поход на север в Родопите, който се води от Гаази Израил. Той отива на север с 300 бойци и превземат крепост, без историческите източници да упоменават името й, начело на която стои бан/титла равносилна на архонт/. След като превземат крепостта, установяват гарнизон от 80 души, начело на който стои субашия", разказа проф. Овчаров, според когото явно става дума за крепостта Перперикон.

По думите на археолога тепърва палеозоолози ще изследват скелета на коня, който е много дребен. На пръв поглед става дума или за степна или за арабска порода.

Други новини от Кърджали