Първи в света поставяме рекорд с 333 гайди
Първи в света поставяме рекорд с 333 гайди / снимка: DarikNews.bg, Невена Божкилова
Поставихме световен рекорд с 333 родопски каба гайди
54564
Поставихме световен рекорд с 333 родопски каба гайди
  • Поставихме световен рекорд с 333 родопски каба гайди

България официално е първата държава, поставила световен рекорд на Гинес с гайди, съобщават участниците в постижението. От книгата на рекордите одобриха българския опит от 16 май, при който 333 родопски каба гайди озвучиха едновременно зала 1 на НДК. Изпълнители на рекордната родопска сюита, продължила над девет минути, са гайдари от Смолян, Широка лъка, Златоград, Рудозем, Асеновград, Пловдив и София.

Идеята за подобно постижение е дело на организацията на Шри Шри Рави Шанкар „Изкуството да живееш", обясни организационният ръководител на мероприятието Никола Марковски. По думите му броят на гайдите всъщност е бил 346, но заради ограничение, поставено от Гинес, са отчетени с 13 по-малко: „Там се взеха предвид като бройка само участниците над 14 години. Най-малките гайдарчета, които бяха, не фигурираха в официалната бройка, но всъщност нямаше някой, който да не свири".

Според Марковски, който е представител на състава „101 каба гайди", този рекорд е първият, обединяващ ги със „100 каба гайди", с гайдари, преминали музикалното училище в Широка лъка и такива, учили в смолянските школи: „Този рекорд обедини гайдари, които дори 15-20 години не са излизали на сцена. Те си свирят вкъщи, под една или друга форма, но на сцена не са излизали. И като следистория може да се каже, че след това събитие много хора си възродиха желанието за родопски гайди".

Усещането през тези девет минути и 13 секунди надали ще бъде забравено дори от един от 346-те участници в рекорда, категоричен беше Никола Марковски.

В международен мащаб фондация „Изкуството да живееш" е организатор на 10 световни рекорда на Гинес. Най-впечатляващият от тях е за най-голям музикален хор в света, при който миналата година в Индия, в продължение на пет минути пяха 121 440 души.