Протестите на фармацевтите продължават, ако не бъдат забелязани
Протестите на фармацевтите продължават, ако не бъдат забелязани / netinfo

Протестите на фармацевтите ще продължат, ако не бъдат забелязани, заяви пред Дарик председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пазарджик Анжела Мизова.

По думите на Мизова това е първият ефективен протест на фармацевтите, който не е просто регионална акция. Към нея се присъединяват и две от големите регионални колегии от София и Пловдив, които ще изпратят свои представителни групи в Пазарджик.

За един час - от 12 до 13 ч, магистър и помощник-фармацевти от около 50 аптеки в Пазарджик ще преустановяват работа в знак на протест срещу новата проектонаредба на Министерството на здравеопазването, с която се намаляват надценките на лекарствата. Според Анжела Мизова това обрича многото малки частни аптеки на фалит, тъй като разходът на една такава аптека е 10 процента.

Фармацевтите настояват да се запази досегашната надценка на лекарствата, която е от 20 - 22 процента, иначе те ще работят под себестойността, каза още Анжела Мизова. Според нея намаляването на процента печалба няма да намали крайната цена на лекарствата, а министерството трябва да помисли за други механизми за намаляване цената за потребителя.

Други новини от Пловдив