Проф. Овчаров: Погребението на бойния кон е уникална находка
Проф. Овчаров: Погребението на бойния кон е уникална находка / DarikNews.bg, архив
Проф. Овчаров: Погребението на бойния кон е уникална находка
74260
Проф. Овчаров: Погребението на бойния кон е уникална находка
  • Проф. Овчаров: Погребението на бойния кон е уникална находка

Погребение на боен кон в близост до мюсюлмански мавзолей от края на XIV век е било разкрито в Перперикон. Това заяви в интервю за Дарик ръководителят на разкопките професор Николай Овчаров. По думите му находката е от периода след 1361 година и е уникална, защото до този момент не е известно такова погребение да е описано в османската археология.

Професор Николай Овчаров обясни, че според него бойният кон е бил погребан след 1360-1361 година, след превземането на Перперикон от османското нашествие.

„Преди две години разкрихме едно кръгло съоръжение с диаметър 8 метра, в което беше погребан мъж по мюсюлмански обичай в посока Север-Юг. Това ни накара да мислим, че това е мавзолеят на виден османски военачалник, участвал в завоеванието на Перперикон. Вчера обаче излезе една пристройка към това кръгово съоръжение, където също тържествено беше погребан и бойният кон на този османски генерал", разкри проф. Овчаров.

„Това е уникално погребение на кон, защото сред номадите съществува тази практика, включително и прабългарите през VII и VIII век имат такива погребения. Но през този период на развитието на Османската държава ние не е откривано подобно съоръжение. Всъщност това е най-ранният мавзолей или тюрбе, както го наричат турците", обясни още проф. Овчаров.

До скелета на коня е намерена керамика, монета, пръстен и военни сечива, посочи още Овчаров.