Приключи руско-българската експедиция в пропастта Сарма
Приключи руско-българската експедиция в пропастта Сарма / netinfo

Успешно приключи руско-българската експедиция в седмата по дълбочина пропаст в света Сарма, която е дълбока 1549 м. В експедицията участваха група от осем български спелеолози, ръководени от Желязко Мечков.

Целта на експедицията е била пропастта или да бъде удължена, или да се сложи край на досегашното най- дълбоко продължение 1549 метра, като пропастта първо да се проучи, а след това да бъде уголемена, за да стигне по-горно място в класацията на най-дълбоките пропасти. Това каза за Дарик ръководителят на българската група Желязко Мечков и добави:

„Сложи се край. Работихме пет дена на дъното и за тези пет дена отделните части бяха проверени, търсени бяха продължения, намерени някакви, които свършват. Пещерата за момента свършва на 1550 м дълбочина”.

Мечков допълни, че на по следващи експедиции ще бъдат търсени по-горни обходове на пещерата, което също би увеличило дълбочината й. Той каза още, че българските спелеолози са работили в екип с руските си колеги и са получили покана за нови съвместни експедиции. По време на проучването са открити и три биологични единици, които предстои бъдат изучавани.

Експедицията е струвала общо около 150 хиляди лева, като от българска страна са били осигурени 70 хиляди. Финансите са били осигурени от Държавната агенция за младежта и спорта, Държавната агенция по туризъм и други спонсори.