Представиха проект за  възстановка на амфитеатъра в Сердика
Представиха проект за възстановка на амфитеатъра в Сердика / netinfo
Започва възстановка на амфитеатъра в Сердика
51672
Започва възстановка на амфитеатъра в Сердика
  • Започва възстановка на амфитеатъра в Сердика

Бъдещето на амфитеатъра, който преди 8 години бе открит в центъра на столицата, отново е на дневен ред. Проблемът, заради който все още няма голямо развитие с разкриването на историческото богатство, бил, че все още не е уточнена собствеността на земята над него. При добри обстоятелства, ако се направят отчуждителни процедури, в рамките на 2 до 3 години би могло около 40 процента от амфитеатъра да бъдат превърнати в атракция, достъпна за туристи, разказват специалисти. С проект, реализиран от народно читалище „Джон Атанасов", и финансиран от Столична община по програма „Култура 2011", за момента е изградено скеле с рекламни пана на столичния булевард „Дондуков." Според изпълнителите на проекта, идеята е да се събуди общественият интерес.

В центъра си столицата разполага с уникален паметник, който съчетава античен римски театър и късноантичен амфитеатър, обясни Станислава Славчева, ръководител на проект „Зад фасадата", стойността на който е 39 000 лева.

„Нашата основна цел е да инициираме общественото мнение. Защото след като приключиха разкопките на една много малка част от амфитеатъра, вече не се говори за него, а значението му е огромно за столицата. Затова нашата цел е институциите по някакъв начин да се самосезират, да инициират последващи действия и да се започне пълно проучване на амфитеатъра. Което, може би ще бъде трудно, защото трябва да се отчуждават сгради", допълни Станислава Славчева.

При уреждане на въпроса със собствеността, съвсем реален е шансът да кандидатстваме и да спечелим европейски средства, обясни заместник-кметът на столицата Тодор Чобанов. Четири са частните собственици на земята, петият е Националната електрическа компания.

„Най-големият парцел е собственост на НЕК. Но аз не мисля, че когато става дума за юридическото решение на ситуацията с терените, проблемите са в НЕК. По-скоро въпросът е с инвестиционния интерес на частните собственици. Могат да им се предложат други терени, могат и да им бъдат отчуждени. Ние като община имаме практиката, когато става дума за обекти, които окрупняваме с наша собственост, да отчуждаваме. Но в случая, понеже археологията е публично-държавна собственост, трябва да се предприемат отчуждителни действия или замяна от съответните институции. А каквото зависи от нас като община, ще го правим", допълни Тодор Чобанов.

Трябва да бъдем реалисти и относно степента на запазеност на римския строеж, а тя не е много добра, обясни още Чобанов. В близките години се очаква да се реши и съдбата на императорския дворец, който се намира под площад „Света Неделя.," като една от възможностите е площадът да се направи на две нива.