Показват различно въоръжение на деца в Деня на детето
Показват различно въоръжение на деца в Деня на детето / БГНЕС, архив

Военните формирования от Българската армия "отварят врати" по повод Международния ден на детето. Военнослужещите ще запознаят децата и младежите с историята на военните формирования и ще им покажат различни видове въоръжение, бойна техника и снаряжение. Децата ще могат да разгледат и войсковите музеи.

Военните формирования от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада, дислоцирани в градовете Карлово, Казанлък и Плевен, ще посрещнат малките си гости в 10.00 ч. 

От 11.00 ч. в гарнизонния учебен център "Анево" децата ще могат да разгледат различни видове въоръжение, техника и оборудване и да се запознаят с възможностите на автомат "Калашников" и пистолет "Макаров". Всички посетители ще могат да опитат и приготвена в полеви условия боб-чорба.

Военнослужещите от 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив ще посрещнат децата в 10.00 ч. Те ще покажат изпълнението на упражнение "завъртане на 360" на гимнастическа люлка и скокове от парашутна кула. Ще представят стрелково оръжие и лична екипировка.

В 10.00 ч. и военнослужещите от Алпийския батальон в Смолян ще "отворят врати", за да покажат на малчуганите образци на въоръжение и техника. Специално по повод 1 юни за по-смелите ще бъде устроен "алпийски тролей".

Срещи с децата организират и военнослужещите от военните формирования в Сливен, Белене, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Плевен, Шумен, Асеновград, в Пункта за базиране - Варна,  в Пункта за базиране Бургас, в авиобазите в Граф Игнатиево, Крумово, Враждебна, Безмер и в Долна Митрополия.