Плисецкая дарява архива си на Русия
Плисецкая дарява архива си на Русия / netinfo

Руската балерина Мая Плисецкая и съпругът й, композиторът Родион Шчедрин, предоставиха личния си архив на Русия. В него са събрани ръкописи, партитури, критики от "анонимни читатели", както и свидетелства от съветската епоха.

Артистичната двойка предаде тези документи, поставени в 67 кутии, на националния архив за литература и изкуство в Москва. Те съдържат ръкописа на автобиографията на Мая Плисецкая, преведена на 14 езика, нейни костюми, чернови на произведенията на съпруга й, както и наградата му Грами.

"Апартаментът ни е много малък, за да ги пазим всичките. Тези архиви могат да представляват интерес за бъдещите поколения", обяви Плисецкая. Сред архивите е и портрет на Стравински, който самият той е дал на танцьорката по време на едно от пътуванията й до САЩ.

Самата тя споделя, че е доволна да се раздели с него - преди време й казали, че съпругът й не се чувства добре именно заради този портрет, който влияел негативно на здравословното му състояние.

Комплектът включва и разрешителни, издадени от съветската власт, с които се удостоверява, че балерината може да напусне границите на СССР за турне в чужбина.