Перничани създадоха филм в търсене на истинския образ на Пламен Горанов
Перничани създадоха филм в търсене на истинския образ на Пламен Горанов / netinfo

Перничани създадоха 21-минутен документален филм в памет на Пламен Горанов. В памет - в смисъла да не се забрави заради краткия и в някои случаи цензуриран отзвук след трагедията. Лентата е заснета в търсене на истинския, извън медиите и клюките, Пламен Горанов. Мъжът, който се самозапали преди две години пред общината във Варна. Провокирани от живата факла са двама млади перничани - Андрей Андреев и Мартин Мартинос.

Авторите поставят на преден план личността му и разказват защо е необходимо да преосмислим случилото се с него. Така стигат до образа, представен в лентата "Пламен", както са го видяли и запомнили хора от обкръжението на приятеля, фотографа и активиста. Фокусът е поставен не на смъртта, а на живота на Пламен.

Премиерата на късометражния филм „Пламен" бе преди дни в рамките на "София филм фест". Продукцията вече е част от международните фестивали за документално кино в Сан Франциско, Палм спрингс и Солун. Прожекции има в още няколко български града. На 15-ти март, неделя, лентата ще гледат и хората във Варна.

Това е първият съвместен проект на Андре и Мартин, които са приятели още от детските години в Перник. Филма правят година и половина, като идеята е на Андре, а Мартин следи случая от самото му начало и изготвя сценария на интервютата.

Имаше повече медийно внимание около смъртта на Пламен Горанов, отколкото около това, което го подтикна да предприеме това действие, категорични са авторите. Станалото с Пламен остана затворено сякаш в границите на България и другата ни цел бе да представим ситуацията на по-широка публика чрез интервюта с журналисти извън страната и в контекста на други протести в Европа по това време, допълниха Андре и Мартин, който в разговора си спомни, че и в Перник тогава е имало 5-хиляден протест.

Пламен не е психично болен, той е нормален човек с достойнство, който се труди и прави изкуство, още по-убеден е след премиерата на филма Мартин, който е студент в САЩ.

Част от снимките са правени в Перник. В ателието на художника Ангел Атанасов, чийто глас се чува като глас на творец, живеещ в ситуацията България. С помощта на Бойко и Пламен пък Андре прави снимки от височината на 10-етажна сграда. Двамата висят с въжета по фасадата на блока, каквото е работил и Пламен Горанов.

Мащабът на погледа от тази рискова височина е друг, илюстрира както тежката работа на Пламен, но и обяснява човешкия му бунт, категоричен е Андре. Снимки са правени и в пернишката болница.

Мартин е живял в Перник до 2001 година, бил е футболист и е завършил спортно училище в София. Сега му предстои завършване на щатски университет. Обичам Перник и се завръщам с удоволствие тук, каза Мартин

И за двамата с Андре няма най-най-приятен спомен от града, защото определят цялото си детство като много хубаво.

Андре тръгва с майка си на дългия път до Америка, когато е 13-годишен.

В Щатите човек може да се реализира в зависимост от уменията и упоритостта си, категоричен е Андре. В България повечето хора успяват заради това какви са родителите им или защото имат връзки. Ако можех да постигна в Перник това, което съм, щях да бъда тук и да работя. Преди да отида в Щатите вече се интересувах от дизайн, защото баща ми Красимир Андреев е дизайнер, допълва той. Не пропуска да отбележи, че обича родния си град.

Андре и бизнес партньорът му Дан Ковърт са тандем дизайнери, работили за MTV и Nike. Те са Dress Code и през 2009 година участваха в Sofia Design Week. Работата им вече е спечелила бляскави статуетки и се е появила в куп списания, дизайн-книги на Taschen и музеи.

Мартин и Андре все още са в Перник. Предстои им пътуване с филма из страната, а след това ще пренесат "Пламен" и до Америка.