Педофилите намират жертви и чрез онлайн игрите, алармират експерти
Педофилите намират жертви и чрез онлайн игрите, алармират експерти / снимка: БГНЕС, aрхив
Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет
55770
Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет
Луиза Шахбазян от Центъра за безопасен интернет
  • Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет
  • Луиза Шахбазян от Центъра за безопасен интернет

Педофилите все по-често намират своите жертви чрез онлайн игрите. За това предупреди пред Дарик Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет. Апостолов обясни, че вече няма игра в мрежата, която няма и чат функция. Именно това се използва не само от приятелите на децата ни, но и от опасни за тях хора.

„Доста често педофилитие установяват контакт с деца именно чрез онлайн игрите. Когато смартфонът вече е в ръцете на детето и то е негова лична вещ, вече все по-безсмислен става съветът, който ние давахме преди пет-шест години: нека персоналният компютър да е в общата стая, така че когато детето го ползва, да има възрастен наоколо и така то да се чувства под контрол и да не прави необмислени неща. С телефоните става все по-наложително от много по-ранна възраст да се говори с детето. Родителят трябва в момента, в който детето сяда пред компютъра или получава телефон, да говори с него за реалностите на онлайн живота, че опасностите там са същите както и навън и трябва да се спазват правила", каза специалистът.

От Центъра за безопасен интернет алармират още, че изключително малко хора предпазват смартфоните и таблетите си от хакерски атаки. Луиза Шахбазян от центъра посъветва никога да не теглим приложения, които не са лицензирани, както и задължително да поставим антивирусна програма на устройствата. Антивирусните програми са безплатно достъпни в мрежата.

Експертът изтъкна, че трябва да се пазят личните данни чрез парола каквото и да е устройството. „Дори най-обикновените устройства дават възможност за снимки, които са доста лични в повечето случаи", коментира тя. Трябва да се внимава и какви сайтове се посещават, какви приложения се свалят. „Смартфоните са една идея по-защитени, защото самите разработчици на операционни системи не позволяват да се свалят приложения извън техните маркети, където са минали одобрение", коментира Шахбазян. Тя посочи, че този режим може да се смени ръчно, но не е препоръчително. Ако се съобрази потребителят със стандартните настройки на мобилния телефон, може да се смята, че е доста защитен в това отношение, допълни експертът.

Мобилните оператори предлагат функция, с която да защитим СИМ картата си и при евентуална кражба на устройството местонахождението на картата да бъде локализирано.